BiH

Grizunov: Nezavisna RS moguća

Grizunov: Nezavisna RS moguća
Grizunov: Nezavisna RS moguća

BIJELJINA - Profesor na Moskovskom državnom univerzitetu za međunarodne odnose i ekspert za Balkan Sergej Grizunov tvrdi da je nezavisnost Republike Srpske apsolutno moguća, istakavši da privredna saradnja između Rusije i Srpske u posljednjih nekoliko godina stalno jača, te da bi privredni razvoj mogao da bude jedan od značajnih preduslova za osamostaljenje Srpske.

"Ja sam ovdje boravio za vrijeme rata i tek prošle godine sam se vratio u BiH. Od tada mnogo češće boravim na ovim prostorima, ali još ne mogu da prevagnem da li bi za većinu stanovnika bilo dobro da RS postane nezavisna država", rekao je Grizunov za "Pres", istakavši da ne vidi ništa strašno u mogućoj nezavisnosti Srpske.

Grizunov, član stručnog Odbora za spoljnu politiku ruske Dume i ministar za informisanje iz perioda vladavine bivšeg ruskog predsjednika Borisa Jeljcina, zapitao je kako je Crna Gora, koja je mnogo manja od RS, mogla da postane samostalna država.

Na pitanje da li je moguć raspad BiH, Grizunov je rekao da ne bi koristio riječ riječ raspad, već bi to nazvao restrukturiranjem BiH, a to znači da je zbog razlika u političkim pogledima Banjaluke i Sarajeva moguće organizovanje nove međunarodne konferencije, odnosno Dejtona 2.

"Prije 16 godina, prilikom potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, drugi su donosili odluke o budućnosti BiH. Sada to BiH mora da uradi sama. Ne vidim ništa strašno u mogućoj nezavisnosti RS. Kako je Crna Gora, koja je mnogo manja od RS, mogla da postane samostalna država? Svi će sutra biti zajedno u Evropskoj uniji - i Srbija i Crna Gora i Kosovo i RS, i ono što ostane od BiH. To su moguće varijante, a najvažnije je da nema rata", ocijenio je Grizunov.

Govoreći o jačanju privredne saradnje Srpske i Rusije, Grizunov je rekao da je RS na veoma dobrom putu, jer predsjednik Milorad Dodik uskoro treba da otputuje u Moskvu na drugu rundu pregovora sa rukovodstvom "Gasproma", što znači da će i RS imati koristi od gasovoda "Južni tok".

"Konkretno, to znači stotine miliona dolara, a uopšteno - sve manje politike, a sve više biznisa", istakao je Grizunov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije