BiH

Gruban: Policajci u Omarskoj pomagali zatočenicima

Gruban: Policajci u Omarskoj pomagali zatočenicima
Gruban: Policajci u Omarskoj pomagali zatočenicima

HAG - Nekadašnji šef stražarske smjene u Omarskoj Momčilo Gruban rekao je u Haškom tribunalu da su on i policajci, kojima je komandovao, nastojali da pomognu stotinama zatočenih muslimana što su više mogli u okviru svojih ovlašćenja.

Gruban je, kao svjedok na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, tvrdio da zlostavljanje zatvorenika "nije bilo dozvoljeno procedurom" i da je on "činio sve da ga spriječi".

Grubana je Sud BiH 2008. osudio na 7 godina zatvora zbog zločina nad pritvorenicima u Omarskoj, a 31. decembra 2010. uslovno je pušten na slobodu.

Na tvrdnju tužilaštva da je sa svojim stražarima učestvovao u zločinima, svjedok je odgovorio da to nije tačno i da na suđenju pred Sudom BiH nijedno ime stražara iz njegove smjene nije navedeno na spisku počinilaca.

Prema riječima svjedoka, bilo je slučajeva kada su "pojedine oružane grupe izvan sistema vlasti uspjele da uđu u prihvatno-istražni centar u Omarskoj i zlostavljaju zatvorenike". Tim paravojnicima policajci nisu mogli da se suprotstave.

Gruban je rekao da je moguće da su inspektori, koji su ispitivali pritvorenike, u nekim slučajevima "primjenili fizičku silu", ali da su i sami pritvorenici potvrđivali da je ispitivanje bilo "većinom korektno".

Kao i prethodni Karadžićevi svjedoci, Gruban je tvrdio da su u Omarskoj zadržavani samo učesnici u oružanoj pobuni.

Unakrsno ispitivanje Grubana biće nastavljeno sutra. Prije njega, u Karadžićevu odbranu svjedočio je ratni pripadnik Srpskih odbrambenih snaga u Sanskom Mostu Dušan Mudrinić, koji je negirao optužbu da su te snage protjerivale muslimane iz te opštine i tvrdnje tužilaca da je aktivno učestvovao u tim napadima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije