BiH

Grubeša: BiH će insistirati na zaštiti prava vlasništva

Grubeša: BiH će insistirati na zaštiti prava vlasništva
Foto: Klix.ba | Grubeša: BiH će insistirati na zaštiti prava vlasništva

ZAGREB - Ministar pravde BiH Josip Grubeša rekao je danas u Zagrebu da će BiH insistirati na zaštiti prava vlasništva pravnih lica iz BiH u Hrvatskoj i da će preduzeti sve korake da bude zaključen ugovor kojim će biti uređeni imovinsko-pravni odnosi, da bi bilo riješeno i pitanje bivših odmarališta u Hrvatskoj koja su u vlasništvu pravnih lica iz BiH.

Iz Ministarstva pravde BiH saopšteno je da je Grubeša sa hrvatskim ministrom državne imovine Goranom Marićem razgovarao o raspisanom konkursu za zakup odmarališta u Hrvatskoj koja su u vlasništvu pravnih lica iz BiH.

Ministri su se saglasili da je vlasništvo neotuđivo pravo i da budući zakupci neće moći ostvariti nikakva vlasnička prava, niti ih steći na osnovu dosjelosti.

Dogovoreno je da će Ugovor o zakupu sadržavati klauzulu kojom se zakupac odriče prava na dosjelost.

Marić je rekao da su odmarališta neriješenog vlasničkog statusa i da su na njima pravo korištenja imala pravna lica iz bivše republike i bivše države.

"Ona su već 30 godina zapuštena, uništavana i trajno opasna za svoje okruženje. Konkursima za zakup se ne utiče niti prejudicira status vlasništva. Njime se stvara mogućnost da se ona obnovi, da joj se vrijednost sačuva i poveća. I ko god u budućnosti bude njen legitimni vlasnik imaće imovinu, obnovljenu i znatno vredniju", pojasnio je Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije