BiH

Grubiša: U jednom periodu lobisti su sve zadržavali

Grubiša: U jednom periodu lobisti su sve zadržavali
Grubiša: U jednom periodu lobisti su sve zadržavali

Nataša Grubiša, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, u intervjuu za "Nezavisne novine" kaže da bi usvajanjem pravilnika o načinu kontrole i oblikovanja cijena lijekova u BiH bilo svakako lakše praćenje i bolja kontrola cijena, koja bi spriječila "divljanje".

NN: Da li su tačne informacije da nekim farmaceutskim kompanijama nije odgovaralo usvajanje pravilnika o načinu kontrole i oblikovanja cijena lijekova u BiH?

GRUBIŠA: Zaista ne znam ništa o tome, s obzirom na to da se mi ne bavimo maloprodajnim cijenama, niti fondovskim, i ne bih mogla reći kolike su njihove cijene, ali mislim da su one uravnotežene. Ali jeste bio jedan period kada su domaći proizvođači putem svojih lobista to malo zadržavali!

NN: Da li su Vam poznati stavovi aktuelnih entitetskih ministara zdravlja i Vijeća ministara o statusu ovog pravilnika?

GRUBIŠA: S ministrom Draganom Bogdanićem sam razgovarala i on je zagovornik implementacije pravilnika, a ministru Vjekoslavu Mandiću sam se najavljivala, ali vjerovatno nije imao vremena, pošto je tek preuzeo dužnost. Ministru Adilu Osmanoviću sam poslala mail, jer mi je sugerisano da mu se tako najavim, jer mu želim iznijeti apsolutno sve probleme.

NN: Da bi pravilnik konačno stupio na snagu, da li je potrebna saglasnost i entitetskih ministara zdravlja?

GRUBIŠA: Sada je samo do Savjeta ministara.

NN: Šta bi za bh. građane značilo samo usvajanje pravilnika i njegovo stupanje na snagu, koliko bi sami lijekovi pojeftinili?

GRUBIŠA: Dakle, cijene u BiH su sada dosta uravnotežene i nismo primijetili da ima nekih velikih odstupanja u veleprodajnim lancima.

NN: Ali ovdje je riječ o maloprodaji. Može se čuti da mnogi građani BiH, pogotovo sa istoka zemlje, bukvalno idu namjenski u Srbiju i kupuju lijekove koji su po pet-šest puta jeftiniji od lijekova u BiH?

GRUBIŠA: Zato što je Srbija sada napravila jako niske, damping cijene, i to je politika države. U Srbiji je puno niži i PDV, a i maloprodajna marža. I onda kada lijek konačno dođe u apoteku u Srbiji, on mora biti jefitniji. A ta cijena se formira i na količinu kojom se prometuje. A Srbija je jako veliko tržište, tako da se njima isplati da idu na količinu sa takvim cijenama.

NN: Dobro, i šta bi BiH dobila stupanjem na snagu pravilnika?

GRUBIŠA: Bilo bi svakako lakše praćenje, bolja kontrola cijena, koja bi spriječila "divljanje", a da li bi građani dobili neki benefit, nisam sto posto sigurna, zato što fondovi već u samom postupku nabavke na tenderima spuštaju cijene. A ako bismo spustili PDV i marže, onda bismo dobili niže cijene. Također moramo mijenjati i Zakon o lijekovima, koji je jako strog i rigidan, zbog čega neki proizvođači odlaze sa bh. tržišta, zatvaraju predstavništva, povlače lijekove.

NN: Ipak, javnost je uvjerena da bi usvajanje pravilnika oborilo cijene?

GRUBIŠA: U momentu kada je taj pravilnik donošen, cijene su bile jako visoke. Imali ste monopoliste, sa visokim cijenama na tenderima. A za ove dvije godine dosta toga se promijenilo na tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije