BiH

Guskova: Srpska treba da iskoristi jaku podršku Moskve

Guskova: Srpska treba da iskoristi jaku podršku Moskve
Guskova: Srpska treba da iskoristi jaku podršku Moskve

BEOGRAD - Ruski istoričar Jelena Guskova ocijenila je da su odnosi Banjaluke i Moskve odlični i ukazala da bi Republika Srpska trebalo da iskoristi šansu podrške Moskve o mnogim pitanjima, uključujući pitanje samostalnosti.

"Nadam se da će Republika Srpska iskoristiti tu šansu velike podrške Rusije u mnogim pitanjima, samostalnosti, ekonomskog razvoja i uopšte perspektive života u BiH, sa ili bez Sarajeva, jer su odnosi sada odlični", rekla je Guskova za Srnu.

Komentarišući navode zapadnih analitičara da Republika Srpska i njen politički vrh sa nestrpljenjem iščekuje ishod referenduma u Škotskoj u četvrtak, 18. septembra, Guskova je rekla da se nada da će "Republika Srpska imati perspektivu kao i Škotska".

"Međutim, tu treba praviti razlike kako ocjenjuju naše korake, ruske i srpske na Zapadu i kako ocjenjuju svoje korake. Ono što dozvoljavaju jednim ne dozvoljavaju drugim. U tome je problem, a ne u međunarodnom pravu", smatra Guskova, koja je i senator Republike Srpske.

Ona je naglasila da, u stvari, međunarodno pravo u kontekstu zaštite prava Rusa i Srba ne postoji i da je to potvrđeno na Krimu i na Kosmetu.

"Ako zemlja ima snagu kao Amerika i Njemačka, onda oni sami odlučuju. Tu, nažalost, nema međunarodnog prava", zaključila je Guskova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije