BiH

HDZ BiH: Urediti Travnik kao i Mostar

HDZ BiH: Urediti Travnik kao i Mostar
HDZ BiH: Urediti Travnik kao i Mostar
Srna

TRAVNIK - HDZ BiH u Srednjobosanskom kantonu smatra da bi ukidanje ovog kantona prilikom eventualne reorganizacije Federacije BiH u dugoročnom periodu dovelo da nestanka Hrvata u centralnoj Bosni.

Članovi Kantonalnog odbora HDZ-a BiH raspravljali su danas na sjednici u Travniku o mogućoj reorganizaciji FBiH prema kojem bi se Srednjobosanski kanton brisao, a pojedine opštine pripojile Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo.

Ova stranka takav scenario smatra neprihvatljivim, jer bi se u tom slučaju Hrvati sa ovog područja "utopili" u dva većinski bošnjačka kantona.

Članovi Kantonalnog odbora HDZ-a BiH ponovili su da bi se, ukoliko bi došlo do reorganizacije grada Mostara, to isto moralo uraditi i u Travniku.

"I Mostar i Travnik su sjedišta dva identična kantona. Kako je potrebno zaštiti prava Bošnjaka u Hercegovačko-neretvanskom kantonu tako isto treba zaštiti i prava Hrvata u Srednjobosanskom kantonu", ističu u Kantonalnom odboru HDZ-a BiH.

Pojedini mediji ranije su objavili da postoje planovi američke administracije o reorganizaciji FBiH, prema kojoj bi u prvoj fazi bilo ukinuto 5 od ukupno 10 kantona koliko ih ima.

Tako bi se Hercegovačko-neretvanskom pripojio Kanton 10 (Livno) i Zapadno-hercegovački, a Sarajevski kanton bi se ujedinio s Bosansko-podrinjskim, Zeničko-dobojskim i Srednjobosanskim kantonom. Unsko-sanski, Posavski i Tuzlanski kantoni ostali bi u sadašnjem obliku i izgledu.

Druga faza bi podrazumijevala potpuno ukidanje kantona i uvođenje dva nivoa vlasti u Federaciji BiH - entitetske i opštinske, što podrazumijeva i izmjenu Ustava BiH.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije