BiH

HDZ BiH i Savez za promjene žele iste fotelje

HDZ BiH i Savez za promjene žele iste fotelje
HDZ BiH i Savez za promjene žele iste fotelje

SARAJEVO, BANJALUKA - HDZ BiH i stranke iz Saveza za promjene u RS žele dva ista ministarstva u novom sazivu Vijeća ministara BiH i dok se ove strane ne usaglase teško je konkretnije procijeniti kome će pripasti ostali resori.

"I HDZ i Savez za promjene žele Ministarstvo finansija i trezora i Ministarstvo inostranih poslova. Kad se o ovome postigne saglasnost, moći ćemo definisati koja će ministarstva pripasti kojoj od stranaka parlamentarne većine", izjavio je juče Borislav Bojić, zamjenik šefa Kluba SDS-ovih poslanika u bh. parlamentu.

Uz SDS, kao članovi Saveza, u parlamentarnoj većini su još PDP i NDP, te HDZ BiH, DF i SDA iz Federacije BiH.

Uz mjesto predsjedavajućeg, koje je već pripalo SDA, Vijeće ministara ima devet ministarstava. U HDZ BiH tvrde da njima pripadaju tri ministarske pozicije i četiri mjesta zamjenika ministra.

"Najviše smo zainteresirani za ministarstva financija, vanjskih poslova, vanjske trgovine i civilnih poslova. To je pozicija s koje vodimo razgovore s partnerima. Još nismo u punom kapacitetu otvorili razgovore o raspodjeli ministarskih i zamjeničkih pozicija, pa nismo u prigodi ni spekulirati s imenima osoba koje bismo predložili za te pozicije", rekao je Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ BiH.

Najavio je da krajem februara treba da imaju sjednicu Predsjedništva stranke i tada bi se mogli izjasniti o imenima kanidata HDZ-a za najviše funkcije u Vijeću ministara.

Međutim, kako nezvanično saznajemo iz više izvora iz stranaka, HDZ-u bi trebalo da pripadnu ministarstva finansija, odbrane i ljudskih prava. Ministarstvo finansija, kako nezvanično saznajemo, trebalo bi da preuzme Vjekoslav Bevanda, na čelu Ministarstva odbrane našla bi se Marina Pendeš, a na čelu Ministarstva za ljudska prva i izbjeglice Damir Ljubić.

A SDA, uz mjesto predsjedavajućeg, za koje je kandidovala Denisa Zvizdića, u Vijeću ministara želi Ministarstvo saobraćaja, ali i ministarstva civilnih poslova i vanjske trgovine, jednako kao i HDZ. Kako bi izašla u susret SDS-u, SDA je ovoj stranci spremna "ustupiti" Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, na koje bi mogao biti ponovo imenovan Mirko Šarović. Ministarstva su politički rangirana po važnosti. Strankama su ključna ministarstva finansija i vanjskih poslova, druga po važnosti su civilni poslovi, saobraćaj i vanjska trgovina. U trećoj kategoriji, "manje važnih", su ministarstva sigurnosti, pravde, izbjeglica i odbrane.

Upravo bi u ovoj kategoriji SDA, prema nezvaničnim izvorima, mogla dobiti Ministarstvo za ljudska prva i izbjeglice, na čije čelo bi trebalo da dođe Adil Osmanović, potpredsjednik SDA. Međutim, prema nekim drugim nezvaničnim izvorima Adil Osmanović bi trebalo da se nađe ipak na čelu Ministarstva civilnih poslova, dok bi Ministarstvo pravde            vodila Alma Čolo.

Momčilo Novaković, poslanik NDP-a u parlamentu BiH, tvrdi da stranke iz Saveza za promjene još nisu međusobno dogovorile šta će kojoj pripasti u Vijeću ministara.

"Jednako na konkretizaciji raspodjele ministarstava nismo još radili ni s partnerima iz FBiH. Konkretni razgovori tek treba da uslijede. Najmanje na šta će Savez pristati su tri ministarska mjesta i četiri pozicije zamjenika ministra", objasnio je Novaković, takođe ustvrdivši da Savez nije utvrdio listu kandidata za pozicije u novom sazivu Vijeća ministara.

Što se Savez za promjene tiče, a kako se spekuliše, na čelu Ministarstva vanjskih poslova trebalo bi da se nađe Igor Crnadak, na čelu vanjske trgovine Mirko Šarović, a na čelu Ministarstva sigurnosti Dragiša Mektić.

Demokratska fronta u Vijeću ministara računa na jednu ministarsku funkciju i najmanje četiri zamjeničke. Ova stranka takođe svog čovjeka želi vidjeti na čelu ili Ministarstva civilnih poslova ili Ministarstva prometa i komunikacija.

"Svi čekamo da se okonča izbor čelnika FBiH pa da Predsjedništvo BiH imenuje Denisa Zvizdića za predsjedavajućeg Vijeća ministara. Budući da bi se to moglo desiti do kraja ove sedmice, sljedeće sedmice će uslijediti konkretni razgovori o podjeli resora i na nivou BiH i u novom sazivu Vlade FBiH", najavio je Damir Bećirović, šef Kluba poslanika DF-a u bh. parlamentu.

Kako nezvanično saznajemo, na čelu Ministarstva prometa i komunikacija trebalo bi da se nađe Vanja Filipović.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma bh. parlamenta, očekuje da Predsjedništvo imenuje Zvizdića i da njegovo imenovanje za predsjedavajućeg Vijeća ministara 11. februara potvrdi ovaj dom.

"Ova i iduća sedmica su ključne za dogovore političkih stranaka o raspodjeli resora u Vladi FBiH i Vijeću ministara. Pregovori o resorima u Vijeću ministara treba da se završe do sjednice Predstavničkog doma, zakazane za 11. februara", ocijenio je Džaferović.

Iako su još u decembru dobili njegovu kandidaturu, članovi Predsjedništva BiH još nisu imenovali Denisa Zvizdića jer je HDZ insistirao da se prije toga izaberu čelnici FBiH, koji imenuju novu Vladu FBiH.

Sjednica Predsjedništva BiH planirana je za danas, ali njen dnevni red juče nije bio utvrđen.

Argumenti Saveza

Savez za promjene ima svoje argumente zašto bi njima, a ne HDZ BiH, trebalo da pripadne Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Podsjećaju da je na čelu Uprave za indirektno oporezivanje sada kadar HDZ-a (Miro Džakula) pa smatraju neprimjerenim da i novi ministar finansija bude iz iste stranke.

Naglašavaju da pri podjeli fotelja treba imati na umu i poziciju generalnog sekretara Vijeća ministara BiH. Na ovoj poziciji trenutno je Zvonimir Kutleša (HDZ BiH).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije