BiH

HDZ i SDA i dalje imaju suprotstavljene stavove o Izbornom zakonu

HDZ i SDA i dalje imaju suprotstavljene stavove o Izbornom zakonu
Foto: Ilustracija | HDZ i SDA i dalje imaju suprotstavljene stavove o Izbornom zakonu

SARAJEVO - HDZ i SDA i dalje imaju suprotstavljene stavove kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH, potvrdili su danas u Sarajevu delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ljilja Zovko i Halid Genjac.

Genjac tvrdi da je sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH moguće jedino na principima koji su dogovorile četiri političke stranke - SDA, DF, SBB i SDP, za koje kaže da polaze od obavezujućih odredbi Ustava Federacije BiH (FBiH).

On je pozvao HDZ-a BiH da pristupi razgovorima na tim principima, tvrdeći da je sve drugo je gubljenje vremena. 

"Ne mogu se izmjene i dopune Izbornog zakona BiH raditi na način da se krše Ustav FBiH i zakoni, a pred nama stoji obaveza da sprovedemo odluku Ustavnog suda", istakao je Genjac.

Prema njegovim riječima, principi koje su dogovorile navedene stranke zasnovani su na odredbama Ustava BiH i poštuju činjenicu da su izbori za kantonalne skupštine kombinovani na način da građani biraju poslanike, a da se poslanici koji su izabrani u kantonalne skupštine, zavisno od etničke opredijeljenosti, biraju u Dom naroda. 

"Mi smo otvoreni i čekamo poziv za pregovore", rekao je Genjac i dodao da je na potezu HDZ. 

Zovko kaže da su stranke okupljene u Hrvatskom narodnom saboru (HNS) sve rekle. 

"Ne mogu nijednu riječ više dodati, a da to nismo ponovili toliko puta. Svi vrlo dobro znate šta je legitimno predstavljanje i ponavljanjem se gubi smisao", zaključila je Zovko u izjavi medijima. 

Srpski delegat u Domu naroda Dragutin Rodić smatra da je izgubljeno previše vremena da bi se došlo do kvalitetnog rješenja. 

On je podsjetio da su interresorne radne grupe u prethodnih nekoliko godina uspjele da postignu dogovor o određenom nivou izmjena izbornog zakonodavstva, ali da nije bilo političke volje da se dogovorena rješenja usvoje. 

"Nisam za rješenja preko koljena. Poslije Ustava ovo je jedan od najvažnijih zakona kojim se bira demokratska vlast i zbog toga treba postići najveći mogući konsenzus da bi se izbori odvijali na demokratski način i da bi se mogli implementirati izborni rezultati", zaključio je Rodić. 

Prema njegovim riječima, u toku je izborna godina kada se sve podvodi pod politikantstvo, a u zapećku je traganje za pravim rješenjima. 

"Treba postići konsenzus, onaj bazični oko nekih pitanja da bi napravili korak naprijed", konstatovao je Rodić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije