BiH

HDZ i SNSD dogovorili vlast na svim nivoima

HDZ i SNSD dogovorili vlast na svim nivoima
HDZ i SNSD dogovorili vlast na svim nivoima

MOSTAR - Visoka izlaslanstva HDZ BiH i SNSD-a, predvođena liderima Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, danas su u Mostaru dogovorila zajedničko formiranje vlasti na svim nivoima u BiH, uz zajedničku poruku da se sad čeka "profiliranje predstavnika Bošnjaka.

Dodik je nakon sastanka izjavio kako se već može reći da je osnova vlasti na nivou BiH prepoznatljiva.

"Partnerstvo HDZ-a i SNSD-a traje godinama i izgrađeno je na teškim pitanjima. Sada se potvrđuje strateškim partnerstvom nakon ovih izbora. HDZ je jedini naš sagovornik u političkom smislu kod hrvatskog naroda. Oni imaju puni legitimitet za to. Naša saradnja će se odvijati i na nivou enetiteta, a i dalje ćemo ostati pri dogovoru da recipročno pravimo određena partnerstva", rekao je Dodik.

Ključna pitanja riješena

 On je naglasio da su ključna pitanja partnerstva riješena, što je, kako je naveo, "važno zbog spekulacija koje se čuju u zadnje vrijeme".

"Čekamo da se kod bošnjačkog naroda isprofiliše subjekt. S kim HDZ bude partner na nivou Federacije - realno je očekivati da se odrazi i na nivo BiH", istakao je Dodik.

On se dotakao i opozicije, zaključivši da ona mora pretendirati na vlast.

"Ako oni imaju potencijal formirati vlast - neka to učine. Ali mi ćemo sutra (danas) u Zvorniku s našim partnerima iz DNS-a i SP-a definisati većinu u RS i tako spriječiti dalje glasine. Brzo formiranje vlasti jača povjerenje u sistem i to treba da bude cilj svih koji sudjeluju u tom", rekao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je dodao da je ova stranka i dalje odlučujući faktor u RS, da ima većinu i da će vlast brzo biti formirana.

"Već danas imamo potrebne ruke u Skupštini RS za uspostavu vlasti", dodao je Dodik.

Potvrđeno partnerstvo

 Osvrnuvši se na izbor Mladena Ivanića, kandidata Saveza za promjene, za novog srpskog člana Predsjedništva BiH, Dodik je rekao da je on izabran legitimno, "jer glasaju i Hrvati i Bošnjaci".

"Ali ako on sebi hoće da da predznak neke političke ličnosti u ime srpskog naroda, onda neka se zna da je Željka Cvijanović dobila 26.000 glasova više u srpskom glasačkom tijelu od Ivanića. Međutim, mi poštujemo činjenicu da je on izabran", zaključio je lider SNSD-a.

Čović je naglasio da se na sastanku potvrdilo partnerstvo HDZ-a i SNSD-a.

"To je partnerstvo koje smo dugo njegovali, a i dalje ćemo nastaviti. Do kraja studenog trebalo bi da dobijemo vlast u RS, kao i u pet županija gdje HNS ima većinu. Čekamo reakciju iz Sarajeva da se nešto slično uradi i u županijama s bošnjačkom većinom", rekao je Čović.

Iako skriven od očiju javnosti, Čovićev susret s Bakirom Izetbegovićem, liderom SDA, ipak se desio u srijedu.

Legitimnost predstavnika

 "Razgovarao sam i s Bakirom Izetbegovićem. S njima ćemo dodatno razgovarati sljedeći tjedan u Sarajevu, jer ovaj sastav stranaka treba da bude dijelom vlasti na svim razinama, a tako bismo izbjegli blokade zbog podijeljenih nadležnosti. Dotakli smo se većine tema, a sljedeći tjedan sa SDA želimo sličan dogovor kao i sa SNSD-om. Želimo ubrzano formirati vlast", zaključio je Čović.

Predsjednik HDZ BiH je dodao da će se u predstojećem periodu sastati i s liderima SBB-a i DF-a, Fahrudinom Radončićem i Željkom Komšićem, ali i s Ivanićem, s kojim se, kako je rekao, već čuo telefonski.

"Mi insistiramo na legitimnosti predstavnika i ne pada mi na pamet da ja radim drugima ono što su nama radili iz Sarajeva u proteklim izbornim ciklusima, kad su u ime Hrvata neki drugi ulazili u vlast", naglasio je Čović.

Dodik: Izborni zakon moramo mijenjati

Komentirajući nagađanja da se strani diplomati pokušavaju uplesti u formiranje vlasti, Dodik je podsjetio da su se takvi procesi uvijek loše završavali, a kao primjer je naveo platformašku vladu FBiH.

Osvrnuvši se na najavljene izmjene Izbornog zakona BiH, Dodik je zaključio da on mora biti mijenjan "jer je izvor političke korupcije".

"On mora biti nedvosmislen i jasno se mora znati kako se dolazi do većine, pa i nacionalnih većina. Slažemo se da jedni drugima ne treba da biramo predstavnike. S tim se svi slažu i ja sam zainteresovan da to brzo riješimo", rekao je Dodik.

Zukić: SDA će razgovarati sa svima

Amir Zukić, generalni sekretar SDA, najavio je danas da će ova stranka obaviti razgovore sa svim političkim subjektima koji su zainteresovani za reforme, jačanje BiH i oporavak ekonomije.

"Mi ćemo odgovorno raditi i formirati stabilne parlamentarne većine gdje god je to moguće, a koje bi funkcionisale cijeli mandat, i to na principu jasnog opredjeljenja za pokretanje ekonomskog razvoja u BiH", kazao je Zukić.

Istakao je da buduća vlast treba da se bavi ekonomskim reformama te da je to ključno pitanje za BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije