BiH

Hadžiabdić: Skeniranje glasačkih listića izborna avantura

Hadžiabdić: Skeniranje glasačkih listića izborna avantura
Foto: N.N. | Hadžiabdić: Skeniranje glasačkih listića izborna avantura

SARAJEVO - Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije (CIK), govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH koji se tiču tehničkih promijena koje uključuju skeniranje glasačkih listića, kazala je danas da bi usvajanjem ovog prijedloga ušli u jednu izbornu avanturu, a ne u tačno zakonom definisan proces provođenja izbora.

Rekla je da su članovi CIK-a prisutni u radu interresornih radnih grupa, ali da je ovo što se dešava oko izmjena Izbornog zakona BiH i dogovora pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice potpuno jedna politička aktivnost koja se svodi na isključivo implementaciju Ustavnog suda BiH.

"Implementacija te presude nije u nadležnosti CIK-a. Vi svi znate da postoje određene odredbe koje daju neku nadležnost CIK-u ali zbog svega što se desilo i ogromnog pritiska na CIK samo zbog nekog radnog materijala koji se proglasio prijedlogom, odlukom i gotovom odlukom, CIK ovo pitanje neće otvarati", rekla je Hadžiabdić.

Tvrdi da BiH ulazi u izbore bez definisanih pravila.

"Danas ćemo pretposljednji set podzakonskih akata usvojiti, na još jednoj sjednici raspisati izbore i mi ulazimo u izbore i sada je sva odgovornost na političkim akterima", kazala je Hadžiabdić.

Upitana da kaže da li je BiH nesposobna za uvoženje novih tehnologija, Hadžiabdić je rekla da je CIK uporno zagovarao nove tehnologije, al ida njih treba isprobati.

"Mi u ovom momentu ne znamo da li se radi samo o optičkim skenerima ili skenerima koji imaju softver koji broji, što znači pored skenera trebamo imati i laptope ili se misli i na ručno brojanje. Puno nedoumica u nizu odredbi. Otvarate pitanja koja ne možete odgovoriti. Mi možemo podzakonskim aktima mnoge stvari riješiti, ali ne možemo ići i proširivati zakon", kazala je Hadžiabdić.

Najavila je raspisivanje izbora za 8. maj ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije