BiH

Hadžiomerović: Imamo dovoljno osnova da osporimo referendum u RS

Hadžiomerović: Imamo dovoljno osnova da osporimo referendum u RS
Hadžiomerović: Imamo dovoljno osnova da osporimo referendum u RS

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS), bez obzira na sve optužbe u tom bh. entitetu, ostaje pri odluci da se ispita zakonitost i ustavnost Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi u RS, kao i odluka vladajuće parlamentarne većine o referendumu u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH, ponovio je danas šef ovog kluba Mujo Hadžiomerović.

On je istakao da imaju dovoljno pravnog osnova za osporavanje Zakona o referendumu RS, koji je usvojen 2010..

„Koristićemo sve pravne mehanizme da sporimo zakon i odluku o referendumu i ne sumnjam da ćemo u tome i uspjeti“, kategoričan je Hadžiomerović.

Pozvao je pravnike, koji se u RS izjašnjavaju protiv ove odluke bošnjačkog kluba, da razmisle koji to pravni osnov omogućava da se zakonom u RS omogućava usvajanje odluke kojom se ne poštuje pravna hijerarhija u državi.

Hadžiomerović je podsjetio kako su Sud i Tužilaštvo BiH pravne institucije koje su još ranije dobile potvrdu ustavnosti.

„Ustavni sud BiH se već izjasnio o inicijativama koje se o tom pitanju pokretane ranije u nekoliko navrata i odlučio da su Sud i Tužilaštvo formirani u skladu sa Ustavom BiH“, kazao je Hadžiomerović.

„U preambuli odluke o referendum u RS je pozivanje na Zakon o referendumu, a kakav je to zakon koji negira odluke Ustavnog suda BiH o ustavnosti pravosuđa BiH“, upitao je Hadžiomerović te konstatirao da je samo ta činjenica dovoljna za osporavanje tog zakona, a time i odluke o referendumu, jer se njima zadire u Ustav BiH i pravnu hijerarhiju.

On je istakao da u Ustavu RS jedini član koji govori o referendumu podrazumijeva da on može biti pokrenut samo u slučaju linije razgraničenja entiteta.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS je 23. jula stavio veto na odluku Narodne skupštini RS o referendumu u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH te najavio i da će zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona o referendumu u RS.

Narodna skupština RS usvojila je 15. jula odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji će, prema odluci, biti održan u prvoj nedjelji po isteku 50 dana od stupanja na snagu ove odluke. Za odluku, kojom je podržan prijedlog predsjednika RS Milorada Dodika, glasalo je 45 poslanika, dok se njih 31 suzdržalo od glasanja, a bošnjački poslanici su uz znak protivljenja napustili skupštinsku salu prije glasanja.

O vetu Bošnjaka na odluku o referendumu u RS sutra će se izjasniti Vijeće naroda, a ukoliko se stavovi ne usaglase zasjedaće i Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS. Ukoliko ni tada ne bude dogovora, konačan stav dat će Ustavni sud

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije