BiH

Hag: Karadžiću će se suditi za genocid

Hag: Karadžiću će se suditi za genocid
Hag: Karadžiću će se suditi za genocid

HAG - Žalbeno vijeće Haškog tribunala poništilo je danas odluku Prvostepenog vijeća o oslobađanju bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića optužbe za genocid u sedam opština BiH i vratilo na snagu tu tačku optužnice.

Žalbeno vijeće "poništava oslobađajuću presudu Pretresnog vijeća Karadžiću za genocid u opštinama po tački jedan optužnice i vraća na snagu optužbe protiv Karadžića po tački jedan optužnice", izjavio je predsjedavajući Žalbenog vijeća, sudija Teodor Meron, čitajući sažetak presude.

Predmet se, prema njegovim riječima, vraća Pretresnom vijeću na dalje postupanje.

Konačna međupresuda Karadžiću izrečena je na 18. godišnjicu zločina u Srebrenici.

Prvostepeno vijeće je u junu prošle godine oslobodilo Karadžića po tački optužnice za genocid nad muslimanima i Hrvatima u opštinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik, u periodu od 31. marta 1992. do 31. decembra 1992. godine. Karadžiću se, poslije te odluke, sudilo po preostalih 10 tačaka optužnice, uključujući onu za genocid u Srebrenici.

Tužilaštvo je bilo podnijelo žalbu po četiri osnove na presudu vijeća, koje je kao obrazloženje bilo navelo da optužba nije uspjela da dokaže da su snage bosanskih Srba pokušale da muslimane i Hrvate "unište u potpunosti ili djelimično kao etničke grupe", što je uslov za genocid.

Žalbeno vijeće je djelimično odobrilo tri žalbene osnove tužilaštva, rekao je sudija Meron i dodao da Žalbeno vijeće smatra da je prvostepeno vijeće pogriješilo kada je zaključilo da nema dovoljno dokaza da su Karadžić i drugi navodni učesnici zajedničkog zločinačkog poduhvata imali genocidnu namjeru.

Meron je podsjetio da je Pretresnom vijeću bio predočen dokaz da je na sastancima s Karadžićem "odlučeno da jedna trećina muslimana bude pobijena, jedna trećina pokrštena u pravoslavnu vjeru, a da će jedna trećina svojevoljno otići", što bi, kako je navedeno u saopštenju Tribunala, značilo da će svi muslimani nestati iz Bosne.

Žalbeno vijeće je u presudi navelo i da je bivši lider bosanskih Srba navodno izjavio da mu je cilj da se bosanski Srbi "riješe neprijatelja u sopstvenoj kući - Hrvata i muslimana i da više ne budu s njima u istoj državi", kao i da je bivši komandant VRS Ratko Mladić navodno rekao da je njemu stalo da muslimani "potpuno nestanu".

Tužilaštvo tereti Karadžića za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN u periodu od 1992. do 1995. godine.

Poslije višegodišnjeg bjekstva, bivši predsjednik RS uhapšen je u julu 2008. godine u Srbiji i izručen Tribunalu.

Suđenje mu je počelo 26. oktobra 2009. godine.

PETRONIJEVIĆ: ODLUKA JE POLITIČKA I USLOVLJENA DANAŠNJIM DATUMOM

Goran Petronijević, šef Pravnog tima nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, ocijenio je da današnja odluka Žalbenog vijeća Haškog tribunala da se Karadžiću sudi za genocid u sedam opština ima političku pozadinu i da je sigurno uslovljena važnošću današnjeg datuma za Bošnjake u BiH.

Petronijević je rekao Srni da je zatečen takvom odlukom, koja nema veze ni sa zakonom, ni sa pravdom, te dodao da pretpostavlja da su na ishod odluke uticale političke okolnosti na međunarodnoj sceni.

"Odluka kao što je ova može da bude donesena samo zbog nekih dešavanja na međunarodnoj političkoj sceni i interesa. Moram da pogledam obrazloženje presude i da počnemo pripremati odbranu i u ovom delu", istakao je Petronijević.

On je konstatovao da nikako nije slučajno da je ova kontroverzna oduka donesena upravo danas, kada se obilježava 18 godina stradanja Bošnjaka u Srebrenici.

"Uopšte nije slučajno. Sve odluke koje su donesene na štetu Srba uvek su donesene nekim povodom ili nekim datumom", zaključio je Petronijević.

DODIK: HAŠKI SUD - POLITIČKI SUD

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da odluka Žalbenog vijeća Haškog tribunala da se Radovanu Karadžiću sudi za genocid u sedam opština u BiH pokazuje da je Tribunal politički sud, što su ranije potvrdili i neki njegovi članovi.

"Ne treba ništa da iznenađuje od onih koji imaju političke naloge za takve stvari", rekao je Dodik Srni.

Predsjednik je naveo da ovakva današnja odluka Žalbenog vijeća govori o dignitetu haškog suda, koji u jednom procesu dio optužnice odbaci, a u drugom tu istu optužbu vrati.

"Vidjeli smo razne nelogičnosti, kao što su oslobađanja nakon prvostepene osude od 25 godina", podsjetio je Dodik.

On je zaključio da je iluzorno bilo šta govoriti o Haškom sudu.

AHMIĆ: DANAŠNJA PRESUDA KARADŽIĆU TRAČAK NADE

Presuda Žalbenog vijeća predstavlja tračak nade da ICTY može prebroditi trenutnu krizu, izjavio je za Fenu bošnjački oficir za vezu s Haškim tribunalom Amir Ahmić.

Ahmić naglašava kako ništa nije završeno sve dok se ne izreknu drugostepene presude i za Karadžića i za Ratka Mladića.

- Po pravilu sam optimista i smatram da ćemo uspjeti dokazati genocid i van Srebrenice, a koji je uspješno dokazan prethodnih godina pred Tribunalom- rekao je Ahmić.

Vukadinović: Politička odluka usmjerena ka ukidanju Srpske

Politički analitičar i urednik "Nove srpske političke misli" Đorđe Vukadinović smatra da je odluka haškog Žalbenog vijeća da se Radovanu Karadžiću sudi za genocid u sedam opština u BiH politički motivisana i da se veoma dobro uklapa u scenario napada na Republiku Srpsku i njene institucije, koji se tempira za narednu godinu.

Vukadinović je Srni rekao da je indikativno da je takva odluka donesena baš na dan kada se obilježava stradanje Bošnjaka u Srebrenici i naglasio da vodi samo jednom cilju - derogiranju i ukidanju Srpske.

"Krajnji cilj velikih centara moći i Haškog tribunala je da se Srpska potvrdi kao genocidna tvorevina, da se Bošnjaci predstave kao žrtve, da bi se na kraju Republika Srpska ukinula i svela na `folklornu tvorevinu` bez ikakve suštine", ocijenio je Vukadinović.

On je konstatovao da je ono što se danas desilo u Hagu samo potvrda kontinuiteta antisrpskog djelovanja.

"Poneki general i političar iz Srbije se i provukao, praktično svi Hrvati su oslobođeni odgovornosti, o Bošnjacima da i ne govorimo, ali kada je riječ o Republici Srpskoj - tu `greške` praktično da i nema, svi su krivi i svi su osuđeni", dodao je Vukadinović.

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić moraće da tokom odbrane dokazuje da nije odgovoran za genocid u sedam opština BiH tokom 1992. godine - Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku, odlučilo je Žalbeno vijeće Haškog tribunala.

Pretresno vijeće prethodno je 28. juna 2012. donijelo oslobađajuću presudu po prvoj tački optužnice, zaključivši da tužilaštvo nije predočilo dovoljno dokaza koji bi mogli da dovedu do osuđujuće presude za genocid počinjen u sedam opština 1992. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije