BiH

Hajrić: Nisam znao o kojim novinarkama je riječ

Hajrić: Nisam znao o kojim novinarkama je riječ
Foto: N.N. | Hajrić: Nisam znao o kojim novinarkama je riječ

SARAJEVO - Ministarstvo vanjskih poslova BiH zauzeće stav povodom istupa ambasadora u Australiji Mirze Hajrića, koji je neprimjerenim riječima prokomentirao Facebook status Dženana Selimbegovića, zamjenika sekretara Predsjedništva BiH, o fizičkom izgledu novinarki Sanele Prašović-Gadžo i Arijane Saračević-Helać.

Sam Hajrić danas je za "Nezavisne" izjavio da ne podržava govor mržnje, te da s drugog kraja svijeta nije mogao znati o kojim je novinarkama riječ, no tek se očekuje stav MVP-a u ovom slučaju.

Selimbegović je na svom Facebook profilu izvrijeđao ove novinarke, nazvavši ih "polovnjačama" i "izblajhanim novinarkama s loše njegovanom kosom".

Ispod tog njegovog posta, koji je Selimbegovićevim simpatizerima i poznanicima poslužio za govor mržnje i šovinističke opaske prema našim koleginicama, naknadno se oglasio i Hajrić riječima: "Već ih zamišljam i ko su i koje su".

Kasnije je taj post izbrisan, no šteta je već napravljena te se napokon očekuje i stav Predsjedništva BiH, budući da je Selimbegović njihov uposlenik.

Sam Hajrić tvrdi da je post Dženana Selimbegovića, "kojeg on i ne poznaje", izašao na njegovom zidu, da ga uopće ne podržava te da se njegov komentar općenito tiče neprimjerenog izgleda pojedinih novinara i novinarki sa BHT-a.

"Apsolutno ne podržavam stav Selimbegovića kojim je uvrijedio novinarke. Već sam citiran da prezirem uvrede časti i ograđujem se od njih. U objavi nije pomenuto nijedno ime, pa nisam sa drugog kraja svijeta mogao znati o kome je riječ", kaže Hajrić.

Ponavlja da Selimbegović nije pominjao imena novinarki, a da on cijeni i Sanelu Prašović-Gadžo i Arijanu Saračević-Helać.

Inače, u odbanu koleginica stalo je i Društvo novinara BiH, koje je oštro osudilo ponašanje, kao i diskriminatorski i krajnje uvredljiv odnos Selimbegovića prema Saneli Prašović-Gadžo i Arijani Saračević-Helać. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije