BiH

Halilović nije radio na predmetu ratnih zločina nad Srbima

Halilović nije radio na predmetu ratnih zločina nad Srbima
Halilović nije radio na predmetu ratnih zločina nad Srbima

SARAJEVO - Bivši tužilac Tužilaštva BiH Munib Halilović, protiv kojeg je pokrenut disciplinski postupak, nije radio na predmetu ratnih zločina, rekao je disciplinski tužilac Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Mirza Hadžiomerović.

Hadžiomerović je na ročištu koje je održano pred Disciplinskom komisijom VSTS-a rekao da osnov tužbe nije to što Halilović nije okončao predmet, već što na njemu nije radio, prenosi Birn.

Disciplinski postupci protiv Halilovića i tužilaca Vesne Ilić i Mirka Lečića pokrenuti su nakon istrage po pritužbi advokata Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Milan Romanić zbog nerada na predmetima ratnih zločina.

Postupak protiv Halilovića pokrenut je zbog nerada na predmetu ubistva članova porodice Vukašinović, Ilićeva nije završila istragu ubistva Nove Borovčanina i drugih, zatim ubistva i silovanja djevojčice Mirjane Dragičević, te ubistva Lenke Skočo i drugih. 

Lečić je vodio istragu za prijavljeno ubistvo Stake i Zdravka Damjanovića, koja nije okončana ni poslije osam godina.

Halilović je na ročištu rekao da dodijeljeni slučaj nije spadao u najprioritetnije već u kategoriju lakših predmeta.

"Ne kažem da nisam mogao raditi na ovom predmetu, ali postajala je kategorizacija predmeta koji će se rješavati u sedam, odnosno 15 godina… Ovaj predmet bio je u toj drugoj kategoriji", naveo je Halilović.

On je predložio da na glavnoj raspravi budu saslušani bivši glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin, bivši tužilac Vesna Budimir, predsjedavajući Nadzornog tijela za provođenje Strategije za rad na predmetima ratnih zločina Milorad Novković.

Advokat Romanić kaže da od istrage disciplinskog tužioca ne očekuje ništa, osim eventualno malih i blagih kazni.

Predsjednik Republičke organizacije orodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović kaže da ne treba imati iluzije da Tužilaštvo BiH i VSTS rade po zakonima, pravično i pravedno.

"Podnijeli smo više od 50 pritužbi kada je riječ o istragama ratnih zločina nad Srbima. U nekim slučajevima čak postoje i snimci mučenja, ali nema istraga i optužnica. Očigledno je na sceni institucionalna diskriminacija Srba", rekao je Mitrović.

On je upitao zašto se disciplinski postupci ne pokreću protiv tužilaca koji "opstruišu slučajeve Nasera Orića, Atifa Dudakovića i drugih".

Glavna rasprava zakazana je za 4. septembar.

Srna je ranije pisala da je Romanić podnio Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu i protiv glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića i tužioca Jadranke Lokmić-Misirača, jer ni poslije više od tri godine nije dobio odgovor na pitanje zašto nisu riješeni prigovori porodica oštećenih u vezi sa obustavljanjem istrage u slučaju "Dobrovoljačka". 

Romanić je punomoćnik porodica pripadnika JNA Zdravka Tomovića i Obrada Gvozdenovića, koji su ubijeni početkom maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije