BiH

Han: Fokus ostaje na zapadnom Balkanu

Han: Fokus ostaje na  zapadnom Balkanu
Han: Fokus ostaje na zapadnom Balkanu

BRISEL - Politika proširenja neće biti zapostavljena u mandatu naredne Evropske komisije, izjavio je danas Johanes Han, kandidat za komesara za susjedstvo i proširenje, na saslušanju u Evropskom parlamentu u Briselu.

On je odmah na početku svog obraćanja govorio o proširenju, čak prije pitanja u vezi s Ukrajinom, energetikom, situacijom na Bliskom istoku i Rusijom, što se može protumačiti kao snažan signal EU da će fokus ostati na zapadnom Balkanu.

On je, naime, napomenuo da izjava predsjednika buduće komisije Žan-Kloda Junkera da u narednih pet godina neće biti prijema novih članica ne znači da proširenju neće biti posvećena dužna pažnja.

"Upravo suprotno, moj zadatak će biti da pomognemo svima kako bi kriterijumi bili ispunjeni", rekao je on uz napomenu da će fokus biti na kvalitetu pregovora kandidata, a ne na brzini prijema u članstvo. Rekao je da Junkerovu izjavu treba shvatiti tako da nijedna zemlja realno neće biti spremna u narednih pet godina da postane članica. On je izrazio uvjerenje da će nakon pet godina situacija u vezi s proširenjem biti mnogo povoljnija, a zemlje spremnije za članstvo.

Pitanja

Odgovarajući na pitanje poslanika HDZ-a Andreja Plenkovića o BiH nakon izbora i položaju Hrvata kao najosjetljivijeg konstitutivnog naroda, Han je rekao da će BiH posjetiti odmah nakon izbora kako bi se sreo s ključnim političkim faktorima.

"Stvari u BiH bismo morali promijeniti iz dejtonske logike u briselsku logiku da bismo izašli iz sadašnjeg nedefinisanog stanja. Neprihvatljivo je da u BiH imamo situaciju kakva je sada", rekao je Han.

Tanja Fajon, poslanik iz Slovenije, pitala je Hana kako će reagovati na poziciju Srbije, koja nije uvela sankcije Rusiji i čime se formalno nije priključila evropskoj politici u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Han je odgovorio da EU mora nastaviti dijalog sa Srbijom o tom pitanju.

"Na tome ćemo morati nastaviti raditi, a za rezultate će biti potrebno vrijeme. Nećemo preko noći postići odgovarajući rezultat, ali radimo na tome. Činjenica je da će to pitanje biti otvoreno tokom pregovora Srbije o pristupanju EU", istakao je Han. Fajonovu je interesovalo da li će Han u BiH pregovarati s tamošnjim političkim liderima, budući komesar je odgovorio da ima poseban interes prema BiH, kojoj će biti posvećena posebna pažnja.

"Posljednjih godina napredak u toj zemlji je praktično bio nula i to je nepoželjna situacija. Nadamo se da će pristup Hrvatske EU i napredak Srbije i promovisanje ideje regionalne saradnje dati podsticaj svim zemljama u tom regionu, što će dovesti do poboljšanja političke situacije u BiH", rekao je.

Rekao je da će ključni kriterijumi za prijem zemalja u članstvo i dalje biti vladavina prava i temeljna ljudska prava, ekonomija i funkcionalna demokratija uz slobodu medija, te administrativna spremnost zemalja da postanu članice.

Pomoć

On je rekao da će prvi zadatak nakon stupanja na dužnost biti posjeta svim zemljama koje teže članstvu, kojima će objasniti da će EU i dalje snažno nastaviti pomagati kroz instrumente pretpristupne pomoći da postanu spremne za članstvo.

Rekao je da će kao komesar promovisati rješavanje bilateralnih pitanja i savlađivanje nasljeđa iz prošlosti, kao osnovni preduslov za napredovanje ka članstvu.

"Zemlje zapadnog Balkana moraju biti mnogo bolje povezane međusobno, kao i sa EU. One ne smiju biti crna rupa u energetskim pitanjima", istakao je Han. Dodao je da je EU najveći mirovni projekat koji je od početka temeljen na proširenju i da je zadatak EU da promoviše svoje vrijednosti u susjedstvu i da na tom temelju prima nove članice. Kao jedan od najvećih izazova naveo je zamor proširenjem unutar samih zemalja članica, dodajući da je jedan od zadataka Komisije da uvjeri građane EU da je proširenje i u interesu Evrope zbog širenja evropskih vijednosti, povećanja bezbjednosti u susjedstvu, pristupa novim tržištima i razvoja, što doprinosi stvaranju novih radnih mjesta.

Objasnio je da će svaka zemlja na zapadnom Balkanu EU pristupati individualno, ali da je potrebno raditi na regionalnoj saradnji i posmatrati region Balkana kao jednu cjelinu, uključujući i zemlje koje su već u EU.

Dodao je da su dosljednost i držanje obećanja EU važni kao dokaz kredibilnosti politike.

"Ako naši partneri ispune svoje obaveze, mi moramo ostati dosljedni i ispunuti naš dio obećanja. A, ako partneri ne urade svoje obaveze, mi moramo iskoristiti naš uticaj da im pomognemo, ali i ostati vjerni našim principima", naglasio je Han.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije