BiH

Han: Ostajemo privrženi proširenju

Han: Ostajemo privrženi proširenju
Han: Ostajemo privrženi proširenju

BRISEL - Politika proširenja neće biti zapostavljena u mandatu naredne Evropske komsije, izjavio je Johanes Han, kandidat za komesara za susjedstvo i proširenje na saslušanju u Evropskom parlamentu koje je u toku.

On je na početku svog obraćanja govorio o proširenju i napomenuo da izjava predsjednika buduće komisije Žana Kloda Junkera da u narednih pet godina neće biti prijema novih članica ne znači da proširenju neće biti posvećena dužna pažnja.

"Upravo suprotno, moj zadatak će biti da pomognemo svima kako bi svi kriterijumi bili ispunjeni", rekao je on uz napomenu da će fokus biti na kvalitetu pregovora kandidata, a ne na brzini prijema u članstvo.

Objasnio je da Junkerovu izjavu treba shvatiti kao stav da nijedna zemlja realno neće biti spremna u narednih pet godina da postane članica.

Dodao je da će ključni kriterijumi i dalje biti vladavina prava i temeljna ljudska prava, ekonomija i funkcionalna demokratija, uz administrativnu spremnost zemalja da postanu članice.

On je odbacio sva nagađanja o tome da naredna komisija neće nastaviti pregovore sa zemljama kandidatima za članstvo, rekavši da će prvi zadatak nakon stupanja na dužnost biti posjeta svim zemljama koje teže članstvu. Njihovim vladama će se objasniti da će im EU i dalje snažno nastaviti pomagati kroz instrumente predpristupne pomoći.

Srbija i sankcije Rusiji

Tanja Fajon, poslanik iz Slovenije, pitala je Hana kako će reagovati na poziciju Srbije koja nije uvela sankcije Rusiji, čime se formalno nije priključila evropskoj politici vezano za situaciju u Ukrajini.

Han je odgovorio da EU mora nastaviti dijalog sa Srbijom o tom pitanju.

"Na tome ćemo morati nastaviti raditi, a za rezultate će trebati vrijeme. Nećemo preko noći postići odgovarajući rezultat. Činjenica je da će to pitanje biti otvoreno tokom pregovora Srbije o pristupanju EU", istakao je Han.

Fajon je interesovalo da li će Han u BiH pregovarati sa tamošnjim političkim liderima, a budući komesar je odgovorio da ima poseban interes prema BiH i da će toj zemlji biti posvećena posebna pažnja.

"Posljednjih godina napredak u toj zemlji je praktično bio nula i to je nepoželjna situacija. Nadamo se da će pristup Hrvatske EU, napredak Srbije i promovisanje ideje regionalne saradnje dati podsticaj svim zemljama u tom regionu, što će potom dovesti do poboljšanja političke situacije u BiH", rekao je on.

Posjeta BiH

Odgovarajući na pitanje poslanika HDZ-a Andreja Plenkovića o BiH nakon izbora i položaju Hrvata kao najosjetljivijeg konstitutivnog naroda, Han je rekao da će BiH posjetiti odmah nakon izbora kako bi se sreo sa ključnim političkim faktorima nakon 12. oktobra.

"Stvari u BiH morali bismo promijeniti iz dejtonske logike u birselsku logiku da bismo izašli iz sadašnjeg nedefinisanog stanja. Neprihvatljivo da u BiH imamo sitauciju kakva je sad", rekao je Han.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije