BiH

Han predao Zvizdiću Upitnik sa 3.242 pitanja: Najkompleksniji zadatak za BiH

Han predao Zvizdiću Upitnik sa 3.242 pitanja: Najkompleksniji zadatak za BiH
Han predao Zvizdiću Upitnik sa 3.242 pitanja: Najkompleksniji zadatak za BiH

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić primio je danas u Sarajevu komesara za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana koji mu je uručio Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU koji Evropska komisija koristi da bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU, o čemu najzad odlučuje Savjet EU i Evropski savjet.

Jedan od ključnih datuma na evropskom putu BiH bio je 15. februar 2016., kada je BiH podnijela zahtjev za članstvo u EU, prenijele su agencije.

Tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je u ime BiH predao zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji ministru spoljnih poslova Holandije Bertu Koendersu.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić je nakon sastanka s Hanom izjavio da Upitnik za nas predstavlja jedan od najvažnijih datuma u dosadašnjem procesu evropskih integracija BiH.

"Upitnik predstavlja do sada najsveobuhvatniji, najsloženiji, najkompleksniji zadatak za institucije BiH", ocijenio je Zvizdić, navodeći da se Upitnik sastoji iz 33 poglavlja.

Han je istakao da danas imamo jedan mali praznik s predajom Upitnika vlastima BiH, dodajući da on sadrži tačno 3.242 pitanja.

Po njegovim riječima, današnji čin predaje predstavlja završetak pozitivne godine koja je iza BiH u smislu njenih odnosa s EU.  

"Mogu se prisjetiti nekih od postignuća, uključujući i sprovođenje Reformske agende koja je u toku, potom usaglašavanje Mehanizma koordinacije koji će biti bitan, ne samo u procesu popunjavanja odgovora na Upitnik, već i u narednim koracima koji će slijediti u ovom procesu", naveo je komesar Han.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije