BiH

Han u Sarajevu: BiH do početka maja da ispuni uslove

Han u Sarajevu: BiH do početka maja da ispuni uslove
Han u Sarajevu: BiH do početka maja da ispuni uslove

SARAJEVO - Komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je da bi BiH do kraja aprila ili početka maja trebalo da usaglasi funkcionalan mehanizam koordinacije, da izvrši adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, da napravi dalje rezultate na sprovođenju Reformske agende i objavi rezultate popisa.

On je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da bi bilo ključno da se zadrži zajednički usaglašeni pravac.

"Evropski savjet bi u tom slučaju zadužio Evropsku komisiju da BiH pošalje upitnik EU na popunjavanje", rekao je Han novinarima nakon sastanka sa premijerom Republike Srpske Željkom Cvijanović i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, te predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

„Naravno veoma je bitna i Reformska agenda i dalji rezultati ostvareni u tom pogledu“, rekao je Han.

On je naglasio da, kada je u pitanju popis, bitno je da lideri u BiH sjednu i riješe ovaj problem.

„Prvo pitanje u upitniku za pristupanje EU, je broj stanovnika. Ako BiH ne riješi sporna pitanja do maja, EU bi upitnik mogla poslati tek krajem 2016. godine", istakao je Han.

BiH se vratila na evropski put

Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović, te komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han ocijenili su da je BiH u protekloj godini postigla vidljiv napredak u okviru novog pristupa EU, da se vratila na evropski put nakon višegodišnjeg zastoja, što je potvrđeno i predajom zahtjeva za članstvo u EU.

Izetbegović i Čović zahvalili su Hanu za podršku koju pruža BiH u procesu evropskih integracija, te potvrdili opredijeljenost Predsjedništva BiH da nastavi djelovati na stabilizovanju prilika i ubrzavanju započetih reformskih procesa u BiH.

Članovi Predsjedništva su predstavili Hanu ažuriran Master plan procesa integrisanja BiH u EU, čiji je krajnji cilj da BiH do kraja 2017. godine dobije kandidatski status za članstvo u EU, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Han je pohvalio napore i posvećenost domaćih vlasti na evropskom putu, te istakao važnost nastavka sprovođenja reformskih mjera kako bi BiH nastavila da snažno napreduje na tom putu.

Sagovornici su se saglasili da je neophodno zadržati pozitivni momentum i nastaviti sprovođenje mjera iz Reformske agende, te što prije osigurati zaživljavanje mehanizma koordinacije, adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i objavu rezultata popisa stanovništva.

U ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića, sastanku je prisustvovao savjetnik Zoran Đerić.

Vezana vijest: Han stigao u BiH: Bitno je da BiH provodi reforme koje vode ka EU


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije