BiH

Handžić: Svi znali za zločine nad zarobljenicima u Bugojnu

Handžić: Svi znali za zločine nad zarobljenicima u Bugojnu
Handžić: Svi znali za zločine nad zarobljenicima u Bugojnu

SARAJEVO - Enes Handžić je u Sudu BiH u srijedu, kao svjedok Tužilaštva BiH, rekao da Nisvet Gasal, ratni upravnik zatvora na stadionu Iskre u Bugojnu, nikad od njega nije zahtijevao da budu poboljšani uslovi za zatvorenike HVO-a zatočene u ovom zatvoru.

On je tokom svjedočenja istakao i da su svi u Bugojnu znali za zločine nad zarobljenim pripadnicima HVO-a.

Enes Handžić, bivši pomoćnik komandanta za bezbjednost 307. brigade Armije RBiH, nedavno je sa Tužilaštvom BiH postigao sporazum o priznanju krivnje i nakon toga osuđen na osam godina zatvora.

"I da su zločine željeli sakriti to nije bilo moguće, jer se sve dešavalo u malom gradu. Nikad od upravnijka zatvora nisam dobio pismeni zahtjev ili zvanični zahtjev da budu popravljeni uslovi smještaja zatvorenika na stadionu", kazao je Handžić.

U svom svjedočenju na suđenju optuženima Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici i Senadu Dautoviću, Handžić je ustvrdio da nije imao uticaja nad zarobljenim hrvatskim civilima, te da te zatvorenike nisu obezbjeđivali pripadnici Vojne policije kojima je on bio nadređen.

Svjedok ustvrdio da nije imao kontrolu nad zatvorenicima

Handžić je kazao da je drugooptuženi Musajb Kukavica bio ''mlada za sve" u zatvoru na stadionu, te da je na razne načine pokušavao pomoći zatvorenicima i poboljšati im životne uslove.

U unakrsnom ispitivanju branilac prvooptuženog Gasala Edin Kreho Handžiću je predočio nekoliko zabilješki iz njegovog dnevnika u kojima se pominje da je Handžić odrađivao stvari koje imaju veze sa zatvorom na stadionu Iskre.

Handžić je odgovorio da su te zabilješke njegove opservacije i njegova zapažanja, te da nije imao kontrolu nad zatvorenicima.

Na ovo objašnje drugooptuženi Musajb Kukavica kazao je da je i Dževad Mlaćo, predsjednik ratnog Predsjedništva u čijem dnevniku su pronađene naredbe za likvidaciju, isticao da se radi o njegovim opservacijama. Handžić je uzvratio da ne zna po čijoj su naredbi pripadnici Vojne policije ARBiH odvodili zarobljenika HVO-a sa stadiona.

Tada mu je Gasal predočio dokument u kojem je Enes Handžić naredio pripadnicima Vojne policije da sa stadiona izvedu Miloša Nikicu zvanog Kardelj, koji je naknadno ubijen.

I da su zločine željeli sakriti to nije bilo moguće, jer se sve dešavalo u malom gradu, rekao Handžić

"Ne sjećam se. Komandant mi je dostavljao dokumente i ja sam ih potpisivao i vraćao natrag", kazao je Handžić.   

Nisvet Gasal, Musajb Kukavica i Senad Dautović optuženi su za zločine počinjene tokom 1993. i 1994. godine nad hrvatskim civilima i pripadnicima HVO-a, koji su bili zatočeni u različitim objektima na području Bugojna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije