BiH

Havarija u luci Ploče, tanker pun nafte udario u dok

Havarija u luci Ploče, tanker pun nafte udario u dok
Foto: N.N. | Havarija u luci Ploče, tanker pun nafte udario u dok

Tanker s oko 27.000 kubika nafte udario je u pristanište u luci Ploče, survavši u more dio doka i aparaturu za iskrcavanje nafte i plina, koji su potonuli.

Ono što je ostalo od doka, cijevi i uređaji za iskrcavanje nafte, takođe su oštećeni i nisu trenutno za upotrebu, prenio je Jutarnji.hr.

Šteta se, tvrde stručnjaci, mjeri u milionima evra. Budući da je pristanište uništeno, na čekanju su drugi brodovi koji ne mogu prići pločanskoj luci i iskrcati terete.

"Petrolov" veliki brod čeka vani na otvorenom moru, ali naftu ne može iskrcati jer je dok uništen.

Hoće li brod uspjeti iskrcati naftu u nekoj drugoj luci, takođe je nepoznato, a očekuje se dolazak još nekoliko brodova nakrcanih naftom i derivatima, koji voze prema luci Ploče.

Kako je velika potražnja za naftom ne samo u Hrvatskoj nego i Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, lučka skladišta su prazna i takva će ostati ko zna koliko dugo.

Distribuciju nafte preuzimaju skladišta u Solinu i Rijeci.

Riječ je o milionskim štetama, koje trpe Luka Ploče i naftne kompanije, što će, prema međunarodnom pravu, morati nadoknaditi brodarska kompanija "STI Poplar". No o tome će konačnu riječ reći inspekcijske službe i stručnjaci za pomorsko pravo.

Tako se u Pločama očekuje dolazak brojnih inspekcija za istraživanje pomorskih nesreća koje će tražiti krivce, a tek nakon toga slijedi popravak doka. Naftu i derivate će prema jugu morati prevoziti iz skladišta u Solinu ili Rijeci.

Lučka kapetanija je zabranila upotrebu veza dok se sve ne sanira.

(Jutarnji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije