BiH

Hil: Ekonomija ključno pitanje poslije izbora

Hil: Ekonomija ključno pitanje poslije izbora
Hil: Ekonomija ključno pitanje poslije izbora

SARAJEVO - Otpravnik poslova ambasade SAD u BiH Nikolas Hil izjavio je da je ekonomija ključno pitanje kojim se moraju baviti nove vlasti u BiH, poslije izbora.

"Ostalo je, takođe, puno drugih problema koje treba rješavati, a najvažnije je da građani ne zaborave šta su političari obećavali tokom predizborne kampanje i da ih stalno na to podsjećaju", kaže Hil u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

On dodaje da političke stranke koje su dobile najviše glasova ustvari predstavljaju glas naroda i da će SAD sasvim sigurno raditi s njima i vidjeti kako mogu da pomognu u rješavanju ekonomskih pitanja, koja su najhitnija u zemlji.

"Mislim da su, prije nego što je predizborna kampanja počela, sve političke stranke sve više i više postajale svjesne da se ekonomski problemi moraju hitno rješavati, da se ne mogu gurnuti u stranu. Isto tako, raste frustracija među građanima jer nema posla, nema otvaranja novih radnih mjesta, stepen korupcije je zaista visok. Koliko god bi neki od političara bili srećni da zanemare ova pitanja, jednostavno, to nije moguće", kazao je on.

Hil je napomenuo da će nove vlasti morati da sprovedu odluku međunarodnog suda u slučaju "Sejdić-Finci" o eliminisanju nacionalne diskriminacije iz izbornog zakonodavstva, što je uslov za evropske integracije BiH, a neophodne će biti i ustavne reforme.

On je ukazao da je ulazak u NATO, iako to nije bila tema u kampanji, veoma važno pitanje za BiH, pri čemu je "prilično optimističan" da se to pitanje može riješiti i pored različitih stavova BiH političara.

"Članstvo u NATO donosi veći nivo stabilnosti, ali donosi još nešto dodatno, što je jako važno za sve građane ove zemlje - a to je da se poboljšava klima za investicije, da se time stvara šansa za otvaranje više radnih mjesta i da to služi poboljšanju ekonomske situacije", objasnio je.

Nema sumnje da ima puno pitanja na kojima treba raditi u BiH, zaključio je Hil, ali je političkim liderima koji budu formirali vlast savjetovao da se fokusiraju na ekonomska pitanja, "a SAD su tu da pomognu sa evropskim partnerima".

Građanima je poručio da treba da obrate pažnju na ono što su čuli u predizbornoj kampanji i prate da li političari ispunjavaju svoja obećanja, a ne da na njih zaborave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije