BiH

Himzo Selimović podnosi ostavku

Himzo Selimović podnosi ostavku
Himzo Selimović podnosi ostavku
M. Rener-Smajović

SARAJEVO - Zbog nemogućnosti da garantuje sigurnost Himzo Selimović, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tiijela BiH, najavio je podnošenje ostavke o čemu će, kako je istakao, pismeno obavijestiti i nezavisni odbor.

Nakon što su posljednjih dana mirni protesti u Sarajevu prerasli u nerede Selimović je rekao da će povući i svoju kandidatuitu za novi mandat na poziciju direktora direkcije.

"Kad me članovi Predsjedništva BiH budu pitali da li garantujem sigurnost da mogu doći na posao ja im to u ovim uslovima stalnih tenzija ne mogu garantovati", istakao je Selimović i napomenuo da nije i ne može prihvatiti da je kriv za tu situaciju.

On je naglasio da su svi raspoloživi kapacitetiti direkcije bili u funkciji zaštite Predsjedništva BiH i da je grupa nasilnih demonstranata koja je probila kordon policije i ušla u zgradu Predsjedništva dislocirana u roku od desetak minuta. Dodaje da su kasnije izvana zapaljene dvije prostorije.

"Direkcija nema naredbodavnu nadležnost. Ona ima propisanu obavezu svih policijskih agencija da pruže pomoć, ali nemamo propisane sankcije. Taj dan tražili smo angažman specijalne jednice SIPA, a odogovreno nam je da oni nemaju zakonsku nadležnost. Skoro tri godine pokušavamo ustanoviti procedure za postupanje u kriznim situacijama što još nismo uspjeli usaglasiti", rekao je on.

Selimović je naglasio i to da postoje informacije da će pojedinci i grupe i narednih dana iskoristiti mirna okupljanja i pozvati na uništavanje.

Dodao je da će ostati u direkciji dok se bude riješeno pitanje njegove ostavke.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije