BiH

Hitna sjednica Parlamenta BiH o izvještaju Evropske komisije za BiH

Hitna sjednica Parlamenta BiH o izvještaju Evropske komisije za BiH
Foto: N.N. | Hitna sjednica Parlamenta BiH o izvještaju Evropske komisije za BiH

SARAJEVO - Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o temi "Privremeni izvještaj Evropske komisije 2018", koja je zakazana na zahtjev grupe poslanika Nezavisnog bloka, SBB-a, SDP-a i A-SDA, počela je danas u Sarajevu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić saopštio je da predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministar inostranih poslova Igor Crnadak zbog ranije preuzetih obaveza nisu u mogućnosti da prisustvuju sjednici, ali da prisustvuje direktor Direkcije za evropske integracije /DEI/ Edin Dilberović.

Bosić je rekao da je prisutno 28 poslanika, konstatujući da sjednica ima kvorum za odlučivanje.

U zahtjevu za sazivanje sjednice Senad Šepić iz Nezavisnog bloka naveo je da parlament BiH mora biti "motor" rješavanja stvarnih problema, a na prvom mjestu to je evropski put BiH.

Šepić ističe da su svi politički lideri u BiH potpisali izjavu o evropskoj opredijeljenosti zemlje i obavezali se da će aktivno raditi na tome da BiH što prije postane članica EU, ali da izvještaji Evropske komisije pokazuju da je ona na začelju tih procesa u odnosu na zemlje regiona.

Evropska komisija objavila je 18. aprila najnoviji izvještaj za BiH.

Zahtjev za današnju hitnu sjednicu podnijeli su poslanici Saša Magazinović, Denis Bećirović, Sadik Ahmetović, Senad Šepić, Mirsad Đonlagić, Fehim Škaljić, Mirsad Isaković, Damir Arnaut, Jasmin Emrić i Damir Bećirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije