BiH

Hitno mijenjati zakon o VSTS

Hitno mijenjati zakon o VSTS
Hitno mijenjati zakon o VSTS

SARAJEVO - BiH je potreban novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/, a to je u nadležnosti parlamenta BiH, rekla je danas zamjenik predsjednika VSTS Ružica Jukić.

Obraćajući se Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji je danas razmatrao Izvještaj VSTS za 2013. godinu, Jukićeva je istakla da Savjet bez adekvatnog zakona ne može raditi.

"Treba nam pravi zakon, za sada su nam ruke vezane i svi su nezadovoljni", rekla je Jukićeva.

Ona je naglasila da je hitno potrebno mijenjati zakon o VSTS, jer ova institucija trenutno nema nikakve nadležnosti kada je riječ o pokretanju postupaka.

"VSTS nema ni nadležnosti kada je u pitanju disciplinski tužilac", dodala je Jukićeva, založivši se za hitno mijenjanje zakona i u tom dijelu.

Kada je riječ o krivičnim postupcima, ona je ocijenila da treba i tu napraviti unapređenja.

"Svi tužioci, pa i glavni, mogu donijeti odluku da obustave istragu, a kad se to desi, oštećeni ni VSTS nemaju nikava prava. I tu treba mijenjati zakon", konstatovala je Jukićeva.

Navodeći da se iz izvještaja vidi povećanje rada sudova na svim nivoima, ona je rekla da je najveći teret na opštinskim sudovima.

U raspravi nakon obraćanja Jukićeve, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić rekao je da je u pravosuđu BiH sve krenulo naopako još kad su predstavnici međunarodne zajednice zajedno sa tadašnjim političarima u BiH postavili njegove osnove.

"Sad je sve to došlo na naplatu. Sad su krivi sudije i tužioci. A šta su oni krivi, kriv je zakon po kojem postupaju", ocijenio je Tadić.

Prema njegovim riječima, sudije i tužioci ne naručuju kamere kad se provode hapšenja, već "oni koji su na vlasti i koji upravljaju javnim RTV servisima".

"Problem je na političkoj adresi", rekao je Tadić i založio se da "političari prestanu da štite kriminalne bande" da bi sudije, tužioci i policija mogli da rade svoj posao.

Kada je riječ o velikom broju komunalnih predmeta, četiri miliona u BiH, Tadić je ocijenio da se ne radi o namjeri građana BiH da izbjegnu plaćanje dažbina, već to što nemaju čime.

"Račun za to isplaćen je VSTS iako je uzrok siromaštvo naroda koji smo ojadili svojim politikama koje vodimo", zaključio je Tadić.

Dom naroda nije prihvatio izvještaj VSTS za 2013. godinu. Protiv su glasali srpski i hrvatski delegati, a jedini su podršku dali delegati iz reda bošnjačkog naroda. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije