BiH

Hrvati insistiraju na svom kanalu

Hrvati insistiraju na svom kanalu
Hrvati insistiraju na svom kanalu

SARAJEVO - Za predstavnike Hrvata u FBiH prihvatljiv je samo javni sistem emitovanja koji ima hrvatski kanal, zaključak je jučerašnje rasprave pred Ustavnim sudom FBiH.

Na ovoj raspravi ovlašteni predstavnici Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH branili su stav da je Zakon o RTV FBiH štetan po vitalni nacionalni interes Hrvata.

"Svaki zakon koji ne predviđa hrvatski kanal bio bi štetan po prava hrvatskog naroda. Mi kao narod znamo šta hoćemo i znamo kako bismo uredili sustav javnog emitiranja da zaštitimo svoj interes. Ne sporimo da neko razvija kanal koji nije zaseban nacionalni, ukoliko je to njegov politički ili nacionalni interes, ili misli da će tako štititi svoj identitet", rekao je Mato Franjičević iz Kluba HDZ BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, odgovarajući na pitanja sudaca Vijeća za nacionalni interes Ustavnog suda FBiH.

Stjepan Jurkić iz Parlamentarne skupštine BiH pojasnio je da prema Međunarodnom aktu o političkim i građanskim pravima, koji je sastavni dio Ustava FBiH, Hrvati imaju pravo da, između ostalog, javne medije organizuju po vlastitom izboru.

"Za nas je taj izbor hrvatski kanal", kazao je Jurkić.

Ovlašteni zastupnici pred Ustavnim sudom su objasnili da žele veću kontrolu nad izborom hrvatskih kadrova u upravljačkim strukturama RTV FBiH i da u zakonu bude definisano koje odredbe Ustava FBiH mora ispoštovati RTV FBiH, te da programska načela budu definisana na osnovu Međunarodnog akta o građanskim i političkim pravima. Smatraju da je nacionalni interes ugrožen i procedurom usvajanja, u kojoj su preglasani predstavnici hrvatskog naroda i u Vladi FBiH i u oba doma Parlamenta FBiH. Na pitanje sudija koje konkretne odredbe zakona ugrožavaju vitalni nacionalni interes, odgovorili su da je to "zakon u cjelini, kao i koncept Javnog sistema".

"Zašto ne bismo imali tri nacionalna kanala, koja bi davala multinacionalni sustav", pitao je Franjičević, a Josip Perić iz Kluba Hrvata je ocijenio da je sadašnje stanje "političko silovanje Hrvata".

Vijeće za nacionalni interes US FBiH bi odluku o tome da li je ovaj zakon štetan po vitalni nacionalni interes Hrvata trebalo da donese u nekoliko narednih dana, a za "obaranje" zakona bi bilo dovoljno da dvoje od sedam sudija Vijeća podrži stav Kluba Hrvata.

Raprava bez predstavnika Srba i Bošnjaka

Javna rasprava je održana bez predstavnika klubova Srba i Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, što su sudije Vijeća za nacionalni interes Ustavnog suda FBiH smatrale neprihvatljivim, "jer nisu dobili priliku da čuju i drugu stranu", ali i zbog toga što nedolazak pokazuje nepoštivanje Suda. Ovlašteni predstavnici Kluba Hrvata ocijenili su da kod usvajanja Zakona o RTV FBiH "Srbi i Bošnjaci nemaju dobre namjere, što dokazuju i nedolaskom na raspravu".

Otvaranju rasprave je prethodio zahtjev da se ona odgodi dok Ustavni sud BiH ne donese odluku po apelaciji Kluba Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH na odluku Ustavnog suda FBiH o prošloj verziji zakona, kada je Ustavni sud zatražio da se u samom zakonu promijene struktura i principi glasanja u upravnim tijelima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije