BiH

Hrvati neće na sjednice Savjeta ministara

Hrvati neće na sjednice Savjeta ministara
Foto: Arhiva | Hrvati neće na sjednice Savjeta ministara

BANJALUKA - Sjednica Savjeta ministara BiH ponovo je otkazana zbog nedolaska hrvatskih ministara iz HDZ-a BiH, a kako nezvanično saznajemo, nova će biti sazvana tek onda kada bude sigurno da će joj prisustvovati većina neophodna za rad i donošenje odluka.

Na danas zakazanu sjednicu, kao ni 10. oktobra, nisu došli Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, Marina Pendeš, ministar odbrane, i Josip Grubeša, ministar pravde, a s obzirom na to da u Poslovniku o radu Savjeta ministara piše da se odluke na sjednici mogu donositi uz prisustvo više od 50 odsto članova Savjeta ministara, od kojih najmanje po dva iz svakog konstitutivnog naroda, sjednica je otkazana.

Zvanično, hrvatski ministri su najavili nedolazak na za danas zakazanu sjednicu, a nezvanično se spekuliše da je kriza kulminirala nakon izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Hrvatskim kadrovima, takođe, bila su sporna i pojedina imenovanja u Savjetu ministara i Ministarstvu civilnih poslova BiH, ali i raspodjela novca od klirinškog duga, posebno onoga koji je išao preko tog ministarstva. U Ministarstvu civilnih poslova BiH su demantovali te navode, tvrdeći da nije tačno to što su prenijeli pojedini mediji da sekretar Ministarstva mora biti Hrvat. Takođe, naglasili su da dodjelu grantova ne može vršiti sam ministar, već da odluku o tome donosi Savjet ministara, te da je Ministarstvo finansija i trezora koje vodi kadar HDZ-a bilo uključeno u sastav komisije koja je razmatrala projekte.

"O novom terminu održavanja sjednice Savjeta ministara BiH bićete naknadno obaviješteni", saopštili su danas iz Savjeta ministara BiH.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, nakon što je konstatovano da nema uslova za održavanje sjednice, samo je kratko rekao da nisu došla tri hrvatska ministra te da je dogovoreno da Služba za informisanje Savjeta ministara objavi saopštenje i da nema drugih izjava.

Inače, posljednja sjednica Savjeta ministara BiH održana je 25. septembra, ali su ministri u međuvremenu donosili neke operativne odluke putem telefonskih sjednica. Posljednji put ministri su se telefonski čuli u utorak, kada su usvojili informaciju o održavanju trećeg sastanka Pododbora za trgovinu, industriju, carinu i oporezivanje između EU i BiH i informaciju o održavanju trećeg sastanka Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između EU i BiH, koji će biti održani 25. oktobra 2018. godine.

"Odnosi između Hrvata i Bošnjaka narušeni su nakon izbora Komšića u Predsjedništvo BiH i Hrvati vjerovatno neće olako preći preko toga. U budućnosti, i ako budu održavane neke sjednice, mogu se očekivati uglavnom odluke tehničke prirode", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak Savjetu ministara.

Navodno, Bevanda je nedavno i uputio pismo Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Savjetu ministara, u kojem je naveo 11 stvari na kojima su hrvatski predstavnici oštećeni, a iz Zvizdićevog kabineta su negirali da pismo postoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije