Hrvatska i RS grade most na Savi i Dubrovnik II

Dejan Šajinović - 13.07.2012 18:16
Hrvatska i RS grade most na Savi i Dubrovnik II

BANJALUKA - Hrvatska i Republika Srpska pokreću zajedničke projekte izgradnje hidroelektrane Dubrovnik II i mosta na rijeci Savi kod Gradiške, izjavili su u petak Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade RS, i Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade Hrvatske, nakon sastanka u Banjaluci.

Džombić je rekao da je hidroelektrana Dubrovnik II, snage 300 megavata, koja će koštati oko 170 miliona evra i biti finansirana u odnosu 50:50 odsto, u interesu i RS i Hrvatske. Republika Srpska i Hrvatska formiraće zajedničku kompaniju za izgradnju ove hidroelektrane.

Pojasnio je da će lokacija objekta biti u Dubrovniku, a s rijekom Trebišnjicom u RS će biti povezana 16 kilometara dugačkim tunelom.

Čačić i Džombić su dogovorili da međusobna potraživanja "Elektroprivrede RS" i "Hrvatske elektroprivrede" i dugovanja budu rješavana odvojeno od realizacije ovog projekta.

"Htjeli smo da damo šansu zajedničkim projektima, a onda ćemo možda imati potpuno drugačiju situaciju u vezi s otvorenim pitanjima koje imamo sada", rekao je Džombić.

RS do kraja godine započinje s gradnjom mosta na Savi jer je već obezbijedila novac, dok će se Hrvatska uključiti za nekoliko godina

Čačić je rekao da je velika šteta što su Hrvatska i RS dosad propustile realizovati ovaj projekat, za koji kaže da nudi visok profit i velike benefite i Hrvatskoj i RS.

"Ovo je vjerojatno jedan od najpotentnijih i najkvalitetnijih europskih energetskih projekata u omjeru uloženog i dobivenog i vrsti energije koju treba da da. Voda teče, a s vodom i novac. Šteta je što smo propustili toliko vremena", rekao je Čačić i izrazio uvjerenje da će projekat biti završen do 2015. godine.

Obojica su istakla da neće biti problema u obezbjeđivanju finansijskih sredstava za ovaj projekat, jer je odnos uloženog i dobijenog izrazito povoljan.

Kada je u pitanju most na Savi, Džombić je rekao da je dogovoreno da RS započne realizaciju projekta do kraja godine jer je RS već obezbijedila polovinu od ukupno potrebnih 30 miliona evra, a da će Hrvatska svoju polovinu sredstava obezbijediti u narednih nekoliko godina.

"Imamo saglasnost i razumijevanje Hrvatske da preuzmemo ovaj projekat i da raspišemo tender", rekao je Džombić.

Čačić je rekao da je stvoren utisak da RS više želi ovaj projekat od Hrvatske, što, kako je rekao, nije tačno.

Dubrovnik II jedan od najpotentnijih i najkvalitetnijih europskih energetskih projekata, kazao Čačić

"Ja mogu potvrditi da je za ovaj projekat jednako tako zainteresirana i Hrvatska. Razina prometa našim cestama time raste, a i postoje i gospodarski interesi", rekao je Čačić, dodavši da vjeruje da će pojekat započeti već u januaru naredne godine.

"Hrvatska će za tu namjenu u svom budžetu sigurno osigurati sredstva", rekao je Čačić.

Džombić se osvrnuo i na autoput prema Doboju, izrazivši nadu da će izvođač radova koji dobije posao kao kooperante angažovati domaće firme.

Na sastanku su bili prisutni i predstavnici dvije elektroprivrede, kao i resorni ministri dvije vlade.

Džombić: Ništa se nije desilo

O rekonstrukciji Vlade RS se priča praktično od samog početka njenog rada, a ništa se nije desilo, rekao je danas Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade RS, na novinarsko pitanje da li osjeća pritisak zbog stalnih priča o rekonstrukciji.

"Ova vlada je došla u poziciju da pokreće značajne projekte, kao što su termoelektrane u Ugljeviku i Stanarima, pokrećemo autoputeve, prošle godine u mandatu ove vlade smo dobili prve kilometre autoputa RS, održavamo socijalnu i fiskalnu stabilnost RS i to ćemo raditi i u narednom peripodu", rekao je Džombić.

Pelješački most nije prioritet

Prvi potpredsjednik Vlade Hrvatske Radimir Čačić rekao je da trenutno nije izvodljivo graditi pelješački most i dodao da postoje drugi prioriteti.

Čačić je dodao da je trenutno stanje takvo da Hrvatska neće graditi taj most i da će tražiti druga rješenja, ali to ne znači da ga neće graditi u budućnosti.

"Sigurno će ga sagraditi. Nema spora o tome da je taj most nužan, samo nije prioritet", rekao je Čačić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Kormak izrazila saučešće građanima Zvornika

  28.04.2015 12:19 - Srna

  SARAJEVO - Američki ambasador u BiH Morin Kormak izrazila je saučešće građanima Zvornika povodom terorističkog napada na policijsku stanicu, u kojem je ubijen policajac Dragan Đurić, a ranjeni policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović.

 • Bosić - Kormak: Velika odgovornost na bošnjačkim političarima

  28.04.2015 12:17 - Srna

  SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić rekao je danas u Sarajevu da je nakon groznog terorističkog akta, koji se desio u Zvorniku, velika odgovornost na političarima iz reda bošnjačkog naroda.

 • Predsjedništvo: Prijetnja bezbjednosti i međunarodnom položaju BiH

  28.04.2015 12:13 - Srna

  SARAJEVO - Predsjedništvo BiH najoštrije je danas osudilo teroristički napad na Stanicu javne bezbjednosti u Zvorniku, ocijenivši da ovakvi napadi predstavljaju prijetnju po bezbjednost, ustavni poredak i međunarodni položaj BiH i njenih građana.

 • Crnadak: Odlučno u borbu protiv terorizma

  28.04.2015 11:41 - Srna

  SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da ovo ministarstvo najoštrije osuđuje teroristički napad u Zvorniku u kome je jedan policajac ubijen, a dva su ranjena, i izrazio nadu da će institucije u Republici Srpskoj i BiH pokazati snagu, odlučnost i kapacitet da se terorizam pobijedi.

 • Znalo se da će se nešto desiti, ali ne gdje i kada

  28.04.2015 11:35 - Srna

  SARAJEVO - Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH Mirsad Vilić potvrdio je da, osim informacija da će na jedan od objekata u BiH biti izvršen napad, te da to može biti i policijska stanica, bezbjednosne strukture nisu znale gdje i kada će se to desiti.

 • Zubac i Vilić prisustvuju sjednici

  28.04.2015 11:19 - Srna

  SARAJEVO - Hitnoj sjednici Savjeta ministara BiH povodom terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku prisustvuju direktori Agencije za istrage i zaštitu BiH Goran Zubac i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić.

 • Džaferović: Napad na policijsku stanicu je napad na državu

  28.04.2015 10:57 - Fena

  SARAJEVO - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović najoštrije osuđuje teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku i zahtijeva od agencija za sporovođenje zakona da se što prije utvrde motiv kao i sve druge okolnosti ovog napada.

 • Premijer FBiH Fadil Novalić oštro osudio napad u Zvorniku

  28.04.2015 10:45 - Fena

  SARAJEVO - Premijer Federacije BiH Fadil Novalić oštro osuđuje jučerašnji napad na Policijsku stanicu u Zvorniku, pri čemu je jedan policajac ubijen, a dvojica ranjena.

 • Čović: Ne zanemariti opasnosti koje su vrlo blizu nas

  28.04.2015 10:35 - Srna

  SARAJEVO - Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da je teroristički napad u Zvorniku, kada je ubijen jedan policajaca, a ranjena dva, pokazao koliko su svi izloženi opasnosti i da se one ne smiju zanemariti.

 • Fizički napao suprugu i prijetio joj ubistvom

  28.04.2015 10:28 - Srna

  ISTOČNO SARAJEVO - Pripadnici Policijske stanice Pale uhapsili su muškarca čiji su inicijali M.Š. jer je u porodičnoj kući fizički napao suprugu čiji su inicijali R.Š. i prijetio joj da će je ubiti.

 • Tužilaštvo BiH formiralo istražni tim

  28.04.2015 09:37 - Srna

  SARAJEVO - Tužilaštvo BiH formiralo je istražni tim koji će prikupljati dokaze i vršiti istražne radnje s ciljem potpunog rasvjetljavanja terorističkog akta u Zvorniku, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 • Terorizam u BiH u akutnoj fazi

  28.04.2015 09:27 - Srna

  SARAJEVO - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je Srni da akt terorizma u Zvorniku, nažalost, pokazuje da terorizam kao savremena bolest čovječanstva u BiH ulazi u akutnu fazu.

 • Susret Crnatka i Dačića u Sarajevu

  28.04.2015 09:18 - Fena

  SARAJEVO - Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastaće se u Sarajevu s predsjedavajućim Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), prvim potpredsjednikom Vlade, ministrom spoljnih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem.

 • Incko: OBA u petak upozorila na mogući napad

  28.04.2015 09:02 - Agencije

  SARAJEVO - Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko osudio je napad na policijsku stanicu u Zvorniku i istakao da je Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) upozorila policijske agencije prošli petak da će se desiti napad na jednu policijsku stanicu.

 • Savjet ministara BiH zasjeda povodom napada u Zvorniku

  28.04.2015 08:26 - Srna

  SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić zakazao je hitnu vanrednu sjednicu Savjeta ministara povodom brutalnog napada na policijsku stanicu u Zvorniku.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.