BiH

Hrvatska i RS grade most na Savi i Dubrovnik II

Hrvatska i RS grade most na Savi i Dubrovnik II
Hrvatska i RS grade most na Savi i Dubrovnik II

BANJALUKA - Hrvatska i Republika Srpska pokreću zajedničke projekte izgradnje hidroelektrane Dubrovnik II i mosta na rijeci Savi kod Gradiške, izjavili su u petak Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade RS, i Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade Hrvatske, nakon sastanka u Banjaluci.

Džombić je rekao da je hidroelektrana Dubrovnik II, snage 300 megavata, koja će koštati oko 170 miliona evra i biti finansirana u odnosu 50:50 odsto, u interesu i RS i Hrvatske. Republika Srpska i Hrvatska formiraće zajedničku kompaniju za izgradnju ove hidroelektrane.

Pojasnio je da će lokacija objekta biti u Dubrovniku, a s rijekom Trebišnjicom u RS će biti povezana 16 kilometara dugačkim tunelom.

Čačić i Džombić su dogovorili da međusobna potraživanja "Elektroprivrede RS" i "Hrvatske elektroprivrede" i dugovanja budu rješavana odvojeno od realizacije ovog projekta.

"Htjeli smo da damo šansu zajedničkim projektima, a onda ćemo možda imati potpuno drugačiju situaciju u vezi s otvorenim pitanjima koje imamo sada", rekao je Džombić.

RS do kraja godine započinje s gradnjom mosta na Savi jer je već obezbijedila novac, dok će se Hrvatska uključiti za nekoliko godina

Čačić je rekao da je velika šteta što su Hrvatska i RS dosad propustile realizovati ovaj projekat, za koji kaže da nudi visok profit i velike benefite i Hrvatskoj i RS.

"Ovo je vjerojatno jedan od najpotentnijih i najkvalitetnijih europskih energetskih projekata u omjeru uloženog i dobivenog i vrsti energije koju treba da da. Voda teče, a s vodom i novac. Šteta je što smo propustili toliko vremena", rekao je Čačić i izrazio uvjerenje da će projekat biti završen do 2015. godine.

Obojica su istakla da neće biti problema u obezbjeđivanju finansijskih sredstava za ovaj projekat, jer je odnos uloženog i dobijenog izrazito povoljan.

Kada je u pitanju most na Savi, Džombić je rekao da je dogovoreno da RS započne realizaciju projekta do kraja godine jer je RS već obezbijedila polovinu od ukupno potrebnih 30 miliona evra, a da će Hrvatska svoju polovinu sredstava obezbijediti u narednih nekoliko godina.

"Imamo saglasnost i razumijevanje Hrvatske da preuzmemo ovaj projekat i da raspišemo tender", rekao je Džombić.

Čačić je rekao da je stvoren utisak da RS više želi ovaj projekat od Hrvatske, što, kako je rekao, nije tačno.

Dubrovnik II jedan od najpotentnijih i najkvalitetnijih europskih energetskih projekata, kazao Čačić

"Ja mogu potvrditi da je za ovaj projekat jednako tako zainteresirana i Hrvatska. Razina prometa našim cestama time raste, a i postoje i gospodarski interesi", rekao je Čačić, dodavši da vjeruje da će pojekat započeti već u januaru naredne godine.

"Hrvatska će za tu namjenu u svom budžetu sigurno osigurati sredstva", rekao je Čačić.

Džombić se osvrnuo i na autoput prema Doboju, izrazivši nadu da će izvođač radova koji dobije posao kao kooperante angažovati domaće firme.

Na sastanku su bili prisutni i predstavnici dvije elektroprivrede, kao i resorni ministri dvije vlade.

Džombić: Ništa se nije desilo

O rekonstrukciji Vlade RS se priča praktično od samog početka njenog rada, a ništa se nije desilo, rekao je danas Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade RS, na novinarsko pitanje da li osjeća pritisak zbog stalnih priča o rekonstrukciji.

"Ova vlada je došla u poziciju da pokreće značajne projekte, kao što su termoelektrane u Ugljeviku i Stanarima, pokrećemo autoputeve, prošle godine u mandatu ove vlade smo dobili prve kilometre autoputa RS, održavamo socijalnu i fiskalnu stabilnost RS i to ćemo raditi i u narednom peripodu", rekao je Džombić.

Pelješački most nije prioritet

Prvi potpredsjednik Vlade Hrvatske Radimir Čačić rekao je da trenutno nije izvodljivo graditi pelješački most i dodao da postoje drugi prioriteti.

Čačić je dodao da je trenutno stanje takvo da Hrvatska neće graditi taj most i da će tražiti druga rješenja, ali to ne znači da ga neće graditi u budućnosti.

"Sigurno će ga sagraditi. Nema spora o tome da je taj most nužan, samo nije prioritet", rekao je Čačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije