BiH

Hrvatska najpoželjnija destinacija za kriminalce iz BiH

Hrvatska najpoželjnija destinacija za kriminalce iz BiH
Foto: Ilustracija | Hrvatska najpoželjnija destinacija za kriminalce iz BiH

SARAJEVO - Hrvatska je najpoželjnija destinacija za optužene i osuđene kriminalce i ratne zločine iz BiH, piše sarajevski portal Klix.ba i dodaje, pozivajući se na zvanične podatke, da je od 1.563 pravosnažno osuđene osobe za krivična djela, 43 njih nedostupno BiH pravosuđu.

Da bi izbjegli odgovornost oni se najčešće nalaze u susjednim zemljama, a najviše ih je u Hrvatskoj.

To im, kako se navodi, omogućuje dvojno državljanstvo koje su iskoristili mnogi osuđenici iz BiH, koji su uprkos pravosnažnim presudama ili optužnicama barem privremeno izbjegli odgovornost, sklonivši se u susjednu Hrvatsku, gdje većina slobodno živi bez straha od hapšenja.

Iz Suda BiH za Klix.ba je potvrđeno da su od ukupno 1.563 pravosnažno osuđene osobe za razna krivična djela, 43 osobe nedostupne pravosuđu, iako su pravosnažno osuđene.

Bjegunci iz BiH najčešće se skrase u susjednim zemljama, a Hrvatska je izuzetno poželjna destinacija za mnoge koji bi trebalo da odgovaraju pred pravosuđem BiH.

Iz BiH u Hrvatsku su bježali optuženi i osuđeni za ratne zločine, optuženi za ubistvo, zloupotrebu položaja, trgovinu drogom, korupciju i sl. Jedan od najpoznatijih bjegunaca koji se skrasio u Hrvatskoj je Ante Jelavić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ante Jelavića je Sud BiH 2005. godine nepravosnažno osudio na 10 godina zatvora u slučaju "Hercegovačka banka" za zlopotrebu finansijske pomoći iz RH namijenjene Hrvatima u BiH i to prema optužnici koja ga tereti za podrivanje ustavnog poretka, vojne i odbrambene moći zemlje te zlopotrebu položaja i ovlasti.

U trenutku izricanja presude on nije bio u BiH. Potom je Apelaciono veće poništilo presudu i naređeno je novo suđenje koje do danas nije održano.

Za Jelavićem je raspisana potjernica, a on već godinama živi u Zagrebu. Optužnica je u međuvremenu revidirana, a posljednje ročište pred Sudom BiH održano 2014. godine kada je konstatovano da je optuženi u bjekstvu.

Bosna i Hercegovina raspisala je međunarodnu potjernicu i za osuđenim ratnim zločincem Dominikom Ilijaševićem Comom koji trenutno živi u Hrvatskoj.

Ilijašević je 2007. godine pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za učešće u ratnim zločinima počinjenim nad Bošnjacima u Varešu i Kiseljaku.

On je pod još nerazjašnjenim okolnostima pobjegao iz BiH vjerovatno 25. septembra 2013. godine u vrijeme dok je bio na odmoru koji mu je uprava zatvora u Mostaru odobrila zbog dobrog vladanja.

Pravosudnim organima BiH nedostupan je i Zlatan Mijo Jelić, bivši general HVO-a protiv kojeg je prije nešto više od dvije godine podignuta optužnica u Tužilaštvu BiH, a tereti ga da je od maja 1993. do marta 1994. znao i odobrio počinjenje zločina tokom sukoba Armije RBiH i HVO-a i ništa nije poduzeo da ih spriječi ili kazni počinitelja.

Sud BiH je optužnicu protiv Zlatana Mije Jelića potvrdio početkom januara prošle godine, ali suđenje do danas nije počelo, budući da je odbjegli general HVO-a ranije pobjegao u Hrvatsku.

Navodi se da se hrvatska vlada, odnosno Ministarstvo pravosuđa Hrvatske oglušilo na zahtjeve Bosne i Hercegovine za izručenje osumnjičene sudije u akciji "Pravda" Lejle Fazlagić bosanskohercegovačkim pravosudnim institucijama.

Fazlagić je pobjegla iz Bosne i Hercegovine 2016. godine i od tada se nalazi u Rijeci. Osumnjičena je da je glavna karika u prevarama u vezi s nezakonitim knjiženjem nekretnina davno umrlih osoba te da je sarađivala s Alijom Delimustafićem koji je označen kao vođa kriminalne grupe.

U ovom predmetu u bjekstvu se još nalazi Juso Škrijelj za kojim je raspisana međunarodna potjernica.

U Hrvatskoj je utočište pronašao i Vedran Puljić osumnjičeni za ubistvo navijača FK Sarajevo Olivera Knezovića. On se nalazi u Splitu gdje je nedavno oslobođen optužbi za ubistvo. Knezovića.

U Hrvatskoj se krije i advokat Faruk Balijagić za kojim je Tužilaštvo Kantona Sarajevo raspisalo potjernicu. Balijagić je 4. aprila 2016. godine pobjegao u Hrvatsku, a na teret mu se stavlja više krivičnih djela, među kojima je i podstrekivanje na ubistvo.

Pretpostavlja se i da je Tadija Šunjić, koji je pred Kantonalnim sudom u Mostaru optužen za ratni zločin nad Bošnjacima, najvjerovatnije pobjegao u Hrvatsku, kao i mnogi drugi, navodi portal Klix.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije