BiH

Hrvatska vlada zabrinuta zbog zahtjeva iz BiH

Hrvatska vlada zabrinuta zbog zahtjeva iz BiH
Hrvatska vlada zabrinuta zbog zahtjeva iz BiH

SARAJEVO - Hrvatske vlasti zabirnute su zbog pojave neujednačenosti pravnih kvlaifikacija koje se koriste u određenim optužnicama i istragama protiv hrvatskih državljana, koji se nalaze u hrvatskoj, za ratne zločine na području BiH.

Ovo je danas na konferencij iza novinare u Sarajevu, a nakon susreta sa kolegom Josipom Grubešom, ministrom pravde  BiH rekao Ante Šprlje, minsitar pravde Republike Hrvatske.

On je istakao da je pojava neujednačenosti pravnih kvalifikacija posebno očigledna kada je riječ o primjeni zakona, navodeći da se u određenim slučajevima propisi koriste retroaktivno, a u durgima ne.

" Imamo propis iz 2003. godine koji se primjenjuje retroaktivno na određene državljane, dok se na određene primjenjuje drugi propis. Hrvatska je zabrinuta zbog tog neujednačenog postupanja i korištenja kvalifikacija koje nisu usklađene sa modernim evropskim pravnim nasljeđem",  rekao je Šprlje.

Pojašnjava da je u zahtjevima koje je BiH uputila Hrvatskoj primijećeno da se u njima koriste pravne kvalifikacije koje prema hrvatskom pravnom poretku nisu odgovarajućeg karaktera, što je izazvalo određenu zabrinutost i što je jedan od razloga zbog čega Hrvatska u dijelu tih zahtjeva neće moći da postupi.

Najavio je da će BiH dobiti i službeni odgovor po tim zahtjevima.

„Riječ je o manje od 10 predmeta, o slučajevima gdje se radi o državljanima BiH i Hrvatske i jednom ili dva državljana Hrvatske“, rekao je Šprlje, ali nije želio da navodi konkretne slučajeve.

Nakon konferencije za medije Šprlje je rekoa novinarima da se ne radi o zvučnim imenima.

Prema njegovim riječima, među ovim predmetima nije riječ o zločinima nad srpskim civilima i vojnicima na području Mrkonjić Grada.

Hrvatksi minsitar je najavio da će uskoro biti održana zajedička sjednica Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije