BiH

Hrvatski koridor kroz Neum biće ograđen žicom?

Hrvatski koridor kroz Neum biće ograđen žicom?
Hrvatski koridor kroz Neum biće ograđen žicom?

SARAJEVO, ZAGREB - BiH i Hrvatska u ovom su trenutku vrlo blizu dogovora po kojem bi Hrvatska dobila slobodan saobraćajni koridor kroz BiH, koji bi istovremeno bio u funkciji obilaznice Neuma u dužini od desetak kilometara.

Riječ je o saobraćajnici koja bi imala status prolaza, brze ceste ograđene žicom izuzete od graničnih kontrola ukoliko je riječ o tranzitnom saobraćaju.

Samo ona vozila koja bi na jednom velikom saobraćajnom čvoru, a taj već postoji u nacrtima pripremljenim u resornom Ministarstvu saobraćaja BiH, izlazila s autoceste na neumskoj obilaznici, dolazila bi do dva šengenska granična prelaza s mješovitim ekipama hrvatskih i bh. carinika i policajaca.

Ti granični prelazi gradili bi se u neposrednoj blizini saobraćajnog čvora, te bi tamo prolazili uobičajene kontrole i nastavljali put prema Neumu ili negdje drugdje u BiH.

Kao što prikazuje skica rješenja, koju je objavio Novi list, sa svake strane granice bili bi izgrađeni kružni tokovi koji omogućavaju - ili nesmetan nastavak putovanja prema Dubrovniku ili izlazak u BiH.

Ova tema biće najvažnija na sastanku koji će hrvatski ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić održati 3. maja u Zagrebu s ministrom komunikacija i saobraćaja u Savjetu ministara BiH Damirom Hadžićem.

Gore navedena varijanta nije jedina moguća, ali jest najozbiljnija, najjeftinija i najrazumnija nakon što je definitivno nova Vlada odbacila projekt nerentabilnog i užasno skupog Pelješkog mosta, piše Novi list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije