BiH

Husein Rošić, premijer USK-a: Ne možemo više čekati na državu

Husein Rošić, premijer USK-a: Ne možemo više čekati na državu
Foto: N.N. | Husein Rošić, premijer USK-a: Ne možemo više čekati na državu

BIHAĆ - Institucije vlasti u Unsko-sanskom kantonu ne mogu više čekati da država riješi problem s izmještanjem migranata iz gradskih sredina i to ćemo morati učiniti vlastitim snagama i sredstvima, rekao je Husein Rošić, premijer USK.

On je istakao kako Vlada USK razmišlja o nekoliko lokacija na koje bi mogla izmjestiti migrante iz Bihaća i Velike Kladuše.

"Razmatramo jednu lokaciju u blizini Bihaća i jednu na prostoru Medenog polja u okolici Bosanskog Petrovca. Ova druga ima čak priključak na električnu energiju i vodosnabdijevanje i upitno je samo koliko je površinski prihvatljiva. Na ove dvije lokacije mogli bismo izmjestiti migrante koji trenutno borave na području Bihaća", istakao je Rošić.

Prema njegovim riječima, migranti koji trenutno borave na području Velike Kladuše biće smješteni na lokalitetu "Agrokomerca" u naselju Polje, nadomak Velike Kladuše, gdje je već postavljeno oko šezdeset šatora. 

"Najveći broj migranata u tom gradu se nalazi pod šatorima, na jednoj livadi koja je neuslovna i sigurno je kako će na novoj lokaciji imati bolje uslove za boravak", kaže Rošić.

On je potvrdio kako je Ministarstvo unutrašnjih poslova USK predočilo novu informaciiju o migrantskoj krizi, prema kojoj je policija dosad registrovala 3.700 migranata, od čega 2.800 na području Bihaća, a oko 900 u Velikoj Kladuši, mada se pretpostavlja kako je taj broj i veći.

Migranti su dosad počinili 18 težih i lakših krivičnih djela, među kojima i jedno ubistvo, a u policiji kažu kako je i pored toga bezbjednosna situacija ipak pod kontrolom.

Međutim, navodi se kako novi migranti neprestano pristižu i da bi se stanje moglo zakomplikovati dolaskom jeseni i zime.

 U međuvremenu gradske vlasti u Bihaću zatražile se da se migranti izmjeste iz prostora nedovršenog Doma penzionera, gdje trnutno boravi oko 150 stranih državljana, i da se ovaj objekat zatvori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije