BiH

I Pendešova s Jelečom na proslavi "Oluje"

I Pendešova s Jelečom na proslavi "Oluje"
I Pendešova s Jelečom na proslavi "Oluje"

SARAJEVO, ZAGREB - Iako se o tome nije konsultovala sa svojim zamjenicima iz reda srpskog i bošnjačkog naroda, Marina Pendeš, ministarka odbrane Bosne i Hercegovine, prisustvovala je u Zagrebu vojnoj paradi koju je Hrvatska organizovala povodom 20. godišnjice od operacije "Oluja".

Društvo joj je pravio Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH. Za njega je još ranije objavljeno da mu je Pendešova odobrila odlazak na vojnu paradu.

Za Borisa Jerinića, zamjenika ministarke iz reda srpskog naroda, odluke Marine Pendeš, koje su kako podvlači, donesene lično i samoinicijativno, bez saglasnosti zamjenika, su presedan. Posebno to ističe kada je riječ o postupku načelnika Zajedničkog štaba OS BiH.

"Za mene je sutra dan žalosti zbog najvećeg egzodusa nakon Drugog svjetskog rata i progona 250.000 ljudi. Razumijem da svako ima pravo na lični stav i osjećanja, međutim, ne samo da u ime BiH niko ne prisustvuje paradi u Zagrebu, već ni članice NATO-a neće da prisustvuju kako ne bi raspirivale burnu situaciju na Balkanu. Tako da presedan ove vrste nije dobar ni za koga, ni za OS BiH ni za Ministarstvo odbrane", kazao je Jerinić za "Nezavisne".

Pendešova je potvrdila da su Jeleč i ona odgovorili na poziv hrvatskih vlasti, ali i da Oružane snage BiH nisu dobile poziv te da na taj način neće učestvovati u mimohodu.

"Pozvani smo kao gosti. Jedan poziv upućen je od ministra odbrane. Ja sam dobila poziv koji su potpisali hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović", objasnila je Pendešova za federalne medije.

Pozive su, kako je dodala, dobili i komandanti zbornih područja gardijskih brigada, te vjeruje da će se najveći dio njih odazvati.

Na pitanje na koji način su upućeni pozivi funkcionerima HVO-a, ona je rekla da nije sigurna na koji način je to dogovoreno, ali da zna da su od Ministarstva odbrane zatražene zastave iz rata.

Komentarišući ulogu HVO-a u zajedničkim akcijima, među kojima je i "Oluja", rekla je da smatra "legitimnom takvu operaciju u kojoj je hrvatski prostor trebalo osloboditi kako bi se prognanici vratili domovima, a država pod svoj suverenitet vratila svaki pedalj teritorije".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović izjavio je nedavno da neće prisustvovati paradi u Zagrebu, jer nije ni pozvan, "dok će za druge manifestacije vidjeti".

"Svjestan sam odnosa koje danas imamo i zbog toga mislim da 'Oluja' i sve druge oluje koje su bile u BiH i Hrvatskoj ne smiju biti predmet stalnih spekulacija. Realnost našeg okruženja je i da imamo najmanje tri različita gledanja na takve događaje i uvijek onaj što je za jednog zločinac, za drugog je heroj. Ja sam Hrvat i predstavnik hrvatskog naroda i naravno da imam svoj odnos prema svim događanjima na ovom prostoru i to ne krijem", rekao je Čović.

Pokušali smo danas da o ovoj temi dobijemo stavove Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Mladena Ivanića, srpskog člana Predsjedništva BiH, kao i članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost parlamenta BiH, ali niko od njih se ili nije javljao na telefon ili nije bio raspoložen da daje komentar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije