BiH

I izbor potpredsjednika pred Ustavnim sudom

I izbor potpredsjednika pred Ustavnim sudom
I izbor potpredsjednika pred Ustavnim sudom

SARAJEVO - Ustavni sud BiH u naredna dva dana odlučiće da li je izbor potpredsjednika u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u skladu s Ustavom BiH, a pored toga sudije će donijeti i odluku o ustavnosti pojedinih grbova i simbola opština iz FBiH.

Apelaciju o izboru predsjednika i potpredsjednika podnio je tadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH Željka Komšić, zbog, kako je ranije rekao, neusklađenosti odredaba entitetskih ustava s Ustavom BiH.

"Ustavni sud BiH će reći vjerovatno ono što je očigledno, a to je da grbovi i simboli nisu u skladu s Ustavom, ali ništa se bitno neće promijeniti. Još 2007. godine grb i zastava FBiH su proglašeni neustavnim i nikome ništa. Isto je i s Kantonom 10, gdje je Ustavni sud FBiH donio odluku da je neustavan i ništa se nije promijenilo", rekao je Slaviša Mihajlović, delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Razmatraće se i zahtjev Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, o ustavnosti Zakona o praznicima RS, kojim se kao zvanični praznik Dan RS utvrđuje 9. januar, ali se neće donositi odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije