BiH

ICMP: Preseljenje DNK laboratorije u Hag povećaće mogućnosti identifikacije

ICMP: Preseljenje DNK laboratorije u Hag povećaće mogućnosti identifikacije
Foto: N.N. | ICMP: Preseljenje DNK laboratorije u Hag povećaće mogućnosti identifikacije

SARAJEVO - U Međunarodnoj komisiji za nestala lica /ICMP/ Srni je rečeno da preseljenje sjedišta te komisije u Hag neće ugroziti pružanje pomoći BiH, nego će povećati mogućnosti u identifikacijama zasnovanim na najsavremenijoj DNK tehnologiji koja će se i dalje vršiti bez ikakvih troškova za BiH.

Nakon što je Savjet ministara pozvao ovu međunarodnu komisiju da obustavi sve dosadašnje jednostrane aktivnosti o izmještanju DNK laboratorije iz BiH u Hag, iz ICMP-a su naveli da svi AM /krvni/ i PM /koštani/ uzorci koji su već obrađeni u ICMP-u ostaju u BiH.

Svi novi uzorci koji se podnesu na testiranje u globalnoj laboratoriji ICMP-a u Hagu će, nakon obrade, biti vraćeni u BiH, pojasnili su u ICMP-u.

U Međunarodnoj komisiji za nestala lica napominju da će zadržati regionalnu kancelariju u BiH, koja će nastaviti da čuva biološke uzorke iz regiona i pružanje ostalih vrsta tehničke pomoći kao i do sada.

U Komisiji dodaju da će i dalje primjenjivati iste standardne operativne procedure u vezi sa prikupljanjem, obradom i čuvanjem bioloških uzoraka, kao i najviše standarde u oblasti zaštite ličnih podataka.

Iz ove međunarodne organizacije pozvali su BiH da pristupi međunarodnom Sporazumu o statusu i funkcijama ICMP-a, čime bi BiH postala članica Konferencije država članica ICMP-a i pridružila se velikom broju zemalja koje već učestvuju u radu ICMP-a.

Potpisivanje ovog sporazuma ne stvara nikakve finansijske ili druge obaveze za BiH, ističu u Komisiji.

Osim toga, više od decenije, ICMP nastoji da obezbijedi izmjenu Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača Instituta za nestala lica BiH, koji bi, takođe, ojačao odnos vlasti BiH sa ICMP-om i dodatno naglasio kontinuiranu tehničku podršku BiH.

Do danas, ističu u ovoj komisiji, Sporazum nije izmijenjen.

U skladu sa Sporazumom, ICMP je prenijela mnoge od svojih ključnih funkcija, uključujući svoju DNK laboratoriju, iz BiH u Holandiju.

Cilj laboratorijskog sistema ICMP-a jeste da unaprijedi svoje kapacitete da bi efikasnije pomogao u identifikaciji nestalih osoba širom svijeta, uključujući BiH.

Pomoć ICMP-a u DNK testiranju se finansira iz dobrovoljnih donacija i BiH ne snosi troškove testiranja. Komisija je od donatora obezbijedila sredstva da bi BiH i dalje imala pristup ICMP-ovom sistemu DNK testiranja i nastaviće svoje napore na prikupljanju sredstava za aktivnosti u BiH, navode u ovoj međunarodnoj organizaciji.

U Komisiji ističu da će i dalje pribavljati dobrovoljne donacije vlada da bi nastavili da pružaju podršku svojim programskim aktivnostima u BiH.

Međunarodna komisija za nestala lica je, navode, do danas pomogla BiH da pronađe i identifikuje više od 70 odsto od 30.000 osoba nestalih u BiH nakon sukoba.

Međunarodna komisija pozdravila je jučerašnji poziv Savjeta ministara da razgovara o nekim pitanjima u vezi sa tranzicijom sjedišta ICMP-a i nastavku svoje pomoći BiH u pronalaženju i identifikaciji nestalih, te podsjetila da su kontinuirano obavještavali vlasti u BiH i ostale zainteresovane strane o svim aktivnostima i uključivao BiH u ovaj proces.

U Komisiji se nadaju da će razgovori sa Savjetom ministara i drugima unaprijediti odnos između ICMP-a i BiH.

Međunarodna komisija za nestale osobe već više godina radi na rješavanju otvorenih pitanja kao što su ratifikacija Sporazuma o statusu i funkcijama Međunarodne komisije za nestale osobe /Sporazum o ICMP-u/ i izmjenama i dopunama Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača Instituta za nestale BiH, kojim bi se definisala tehnička pomoć komisije.

Ova komisija je uspostavila nove odnose sa vladama i drugim partnerima širom svijeta od kada je, 2015. godine, stekla status međudržavne organizacije čiji rad se temelji na međunarodnom sporazumu.

Prema odredbama Sporazuma, ICMP-u je dodijeljen globalni mandat i potvrđen status jedine međunarodne organizacije koja je zadužena isključivo za pitanja nestalih osoba.

Savjet ministara, kao suosnivač Instituta za nestala lica BiH, pozvao je ICMP da obustavi sve dosadašnje jednostrane aktivnosti o izmještanju DNK laboratorije iz BiH u Hag.

Prenošenje DNK laboratorije iz BiH u Hag moglo bi izazvati potpuni zastoj u procesu identifikacije nestalih lica iz BiH u narednih pet mjeseci, a dugoročno će usporiti i znatno poskupjeti ovaj proces zbog slanja koštanih uzoraka u holandski grad, saopšteno je iz Savjeta ministara.

U saopštenju je navedeno da se otvara problem iznošenja 80.000 koštanih ostataka iz BiH, odnosno bioloških i genetskih uzoraka nestalih lica iz BiH, te zaštite podataka članova porodica nestalih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije