BiH

Ili rješenje zastoja, ili DF odlazi

Ili rješenje zastoja, ili DF odlazi
Ili rješenje zastoja, ili DF odlazi

SARAJEVO - Ukoliko Demokratska fronta u ponedjeljak ili utorak ne uspije riješiti problem imenovanja potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, vrijeme je da u parlamentarnu većinu uđe neka duga stranka, izjavio je danas lider ove partije Željko Komšić.

Prema dogovoru između HDZ-a, SDA i DF-a, Komšićeva stranka predložila je Slobodana Šoju za srpskog potpredsjednika FBiH. DF za njegovu kandidaturu u Klubu Srba Doma naroda Parlamenta FBiH nije uspio osigurati neophodnih pet glasova podrške. Zato do sada nisu imenovani ni novi predsjednik ni potpredsjednik FBiH iz bošnjačkog naroda, jer se oba doma Parlamenta FBiH o njihovom izboru moraju izjašnjavati u "paketu". Komšić je juče priznao da DF, sa samo jednim delegatom u Klubu Srba, nema kapacitet da predloži potpredsjednika FBiH. Većinu u Klubu Srba ima opozicioni SDP, od kojeg su Komšić i lider SDA Bakir Izetbegović preksinoć tražili da podrži Šojinu kandidaturu i tako deblokira uspostavu izvršne vlasti FBiH.

Komšić tvrdi da SDP ne stoji iza blokade, nego da formiranje vlasti blokiraju "neki duhovi iz prošlosti koji još misle da su važni u političkom životu, iako su izbori pokazali da nisu više bitni".

"Učiniću sve da to bude raspetljano u ponedjeljak ili utorak. Ne bude li riješen izbor potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, vrijeme je da neko drugi pokuša praviti tu koaliciju na nivou FBiH", najavio je Komšić.

Ocijenio je da je aktuelna situacija u FBiH, gdje izvrša vlast ne može biti formirana ni tri mjeseca nakon izbora, štetna za sve građane, a ne za političke stranke. "Ovdje mogu da vidim neke lične i političke interese pa čak i ljudske sujete da se formiranje vlasti u FBiH što više otegne", dodao je Komšić.

Iz SDP-a su saopštili da neće blokirati uspostavu vlasti FBiH, ali i ponovili da će ostati u opoziciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije