BiH

Imenovani nosioci pravosudnih funkcija u BiH

Imenovani nosioci pravosudnih funkcija u BiH
Imenovani nosioci pravosudnih funkcija u BiH

SARAJEVO - Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTVBiH) je tokom trećeg dana sjednice, koja se održavala 16, 17. i 18. aprila, donijelo odluke o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Tako je Čedo Škipina imenovan na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Foči, Nevenka Mitrić, Amir Kapetanović i Sadeta Veladžić na poziciju sudije Okružnog suda u Banjaluci, Haris Hakalović na poziciju sudije Okružnog suda u Trebinju, Željka Radović na poziciju glavnog tužioca Okružnog tužilaštva u Doboju, Muhamed Gruhonjić, na poziciju zamjenika glavnog tužioca Okružnog tužilaštva u Bijeljini, Milka Vaselić na poziciju tužioca u Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu, Mirza Đozo na poziciju tužioca u Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu i Nataša Krstić na poziciju tužioca u Okružno tužilaštvo u Doboju.

Istovremeno, Zdenka Filipović je imenovana na poziciju predsjednika Opštinskog suda u Čapljini, Fatima Imamović na poziciju sudije Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, Rada Bijeljac i Sanela Kovač-Grabonjić na poziciju sudije Kantonalnog suda u Sarajevu, Fikreta Hadžić na poziciju sudije Kantonalnog suda u Bihaću, Nives Abdagić na poziciju sudije u Opštinski sud u Sarajevu, Amra Dedić na poziciju sudije u Opštinski sud u Bihaću, Edvin Kokić na poziciju sudije u Opštinski sud u Zenici, Amela Durić na poziciju sudije u Opštinski sud u Tuzli, te Mersida Sušić na poziciju dodatnog sudije u Kantonalni sud u Tuzli.

Nadalje, Alma Mujčinović imenovana je na poziciju dodatnog sudije u Opštinski sud u Tuzli, Mladen Jurišić na poziciju glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, Sabina Beganović na poziciju zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, Mirjana Đerić na poziciju zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, Nevenka Ćorić na poziciju zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona 10, a Dragan Radovanović na poziciju zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Pored toga, Mladen Furtula je imenovan na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Sarajevskog kantona, Meris Ćato na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Sarajevskog kantona, Senad Osmić na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Sarajevskog kantona, Emil Pinkas na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, Sanita Čaušević na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, a Šaćir Hadžić na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Srednjo-bosanskog kantona.

Pri donošenju odluke o imenovanju, VSTVBiH je uzeo u obzir kriterijume poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrasno, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obavlja dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa s radnim kolegama, ponašanja van posla i profesionalne nepristrasnosti.

Sudija Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine na dužnost će stupiti 21. aprila, dok će ostali novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija na dužnost stupiti 15. maja, saopšteno je iz VSTV-a BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije