BiH

Imenovanja ostavili za iduću sjednicu

Imenovanja ostavili za iduću sjednicu
Imenovanja ostavili za iduću sjednicu

SARAJEVO - Vijeće ministara BiH odgodilo je danas razmatranje informacije o isteku mandata direktora deset institucija, a za iduću sjednicu prolongirano je i razmatranje odluke o imenovanjima, u kojoj je, nezvanično, bio i prijedlog imenovanja direktora Regulatorne agencije za komunikacije BH (RAK).

Izjašnjavanje o imenovanjima te o informacijama u vezi s istekom mandata rukovodiocima agencija, poput IDDEEA, Agencije za promociju stranih investicija ili Agencije za nadzor nad tržištem BiH, odgođeno je na prijedlog predsjedavajućeg Vjekoslava Bevande "zato što nisu kompletirani materijali".

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar tražio je da se na dnevni red uvrsti informacija o optužici podignutoj protiv direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca, kojem je Ćavar zbog toga zabranio pristup tajnim informacijama.

"Ova tačka nije uvrštena jer je Ćavarova informacija kasno stigla pa je predsjedavajući predložio da se to razmatra na drugoj sjednici, do kada bi trebalo da stignu mišljenja Nezavisnog odbora bh. parlamenta i drugih institucija", rečeno je u Vijeću ministara.

Na prijedlog Arhiva BiH, Vijeće ministara razriješilo je Ilmu Mehić-Jusufbašić s mjesta zamjenika direktora Arhiva BiH zbog dobrovoljnog istupanja iz državne službe. Mehić-Jusufbašićeva je ranije izabrana u Ured za razmatranje žalbi BiH i njeno stupanje na ovu dužnost uslov je da ova institucija ima kvorum za rad.

Vijeće je "zaprimilo" izvještaj o radu, odnosno o slaboj reakciji Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje u slučaju prirodnih i drugih nesreća, koje će biti dostavljeno entitetskim vladama i Vladi Brčko distrikta.

Vijeće je podržalo inicijativu o vođenju pregovora sa Evropskom investicijskom bankom koja za igradnju koridora 5c, za 21 kilometar dugu dionicu Počitelj - Bijača, daje 100 miliona eura kredita. Utvrdilo je i Prijedlog ugovora o saradnji između BiH i Crne Gore o konzularnoj zaštiti i viznim pitanjima radi unapređenja i zaštite državljana dviju država koji borave u trećim zemljama, gdje jedna od ugovornih strana nema diplomatsko-konzularno predstavništvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije