BiH

Imenovanje čeka provjeru SIPA

Imenovanje čeka provjeru SIPA
Imenovanje čeka provjeru SIPA

SARAJEVO - Najnoviji zahtjev Demokratske fronte da se uporedo formiraju Vlada FBiH i Vijeće ministara BiH teško da će moći da bude ispunjen.

Odluku o ovom uslovu novinarima je kasno u četvrtak, nakon sjednice Predsjedništva ove stranke, saopštio njen lider Željko Komšić.

"Naš uvjet je - Vlada FBiH i Vijeće ministara BiH moraju biti imenovani isti dan i isti sat, inače DF neće glasati za Vladu FBiH", poručio je Komšić.

Komšićev zahtjev teško da će biti ispunjen, jer, iako su provjere kandidovanih ministara za Vijeće ministara BiH završene, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) još nije završila provjere, a zakonski rok za to je 18. april. Istovremeno, lider HDZ-a Dragan Čović u četvrtak je rekao da, ne bude li izvršna vlast na federalnom i državnom nivou formirana do utorka, 31. marta, neće više biti ni koalicije.

Sve ovo, kako tvrdi naš sagovornik, vodi ka potpunoj blokadi države.

Nakon izvršenih sigurnosnih provjera, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić dužan je dostaviti imena kandidata za ministre i zamjenike ministara parlamentarnoj Komsiji za pripremu izbora Vijeća ministara BiH. Komisija je dužna u zakonskom roku od osam dana dati ocjenu ministarskih i zamjeničkih kandidata, nakon čega se organizuje sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj se donosi odluka o imenovanju i potvrđivanju ministara i zamjenika ministara.

PROCES: Iz Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH kazali su da proces ocjene i preporuke kandidata mogu izvršiti odmah po prijemu odluku o imenovanju Vijeća ministara BiH.

"Odluku o imenovanju dostavit ću isti dan kada dobijem rezultate provjere iz SIPA. Ako rezultati dođu ranije, sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH može biti sazvana i prije 8. aprila", poručuje Denis Zvizdić.

Iz SIPA nisu željeli prognozirati da li će provjere biti završene prije isteka predviđenog roka, a kako nam je saopćeno, Državna agencija je zahtjev za provjeru kandidata za ministre primila u prošli četvrtak.

Čini se da ovim Komšić na neki način odgovara Draganu Čoviću, lideru HDZ BiH, koji je sve vrijeme insistirao da se uporedo formira vlast i na federalnom i na državnom nivou.

USPJEH: Međutim, dobro upućeni izbori tvrde da DF-u odgovaraju ovi zastoji zbog toga što su pomalo nespremni ušli u cijeli proces. Naš izvor, koji je želio ostati anoniman, kaže da predstavnici ove stranke ni sami nisu vjerovali da će postići ovakav uspjeh na izborima, te da im odgovara ova blokada zbog toga što nemaju dovoljno iskusnog kadra, a ono što imaju i što ima iskustva u politici, ekonomiji, privredi, je u zakonodavnoj vlasti.

"Neće niko da se prihvati odgovornosti, bolje je sjediti u parlamentu", tvrdi naš sagovornik.

Dragan Čović i Željko Komšić sve vrijeme pregovaraju preko Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika SDA. Upućeni tvrde da Komšić ne želi pričati s Čovićem, a na upit o ovoj situaciji odgovara da Čović ne komunicira s njim, te da njega treba pitati zašto je to tako.

"Ako on ne želi sa mnom, logično je da ne mogu ni ja s njim", poručio je.

Što se formiranja federalne vlasti tiče, nakon što je Milan Mandilović, kandidat DF-a za ministra rada i socijalne politike u Vladi FBiH, odlučio da pored njegovog imena stoji da se izjašnjava kao ostali, sad više ne bi trebalo da bude prepreka za potvrdu Vlade FBiH. On je u petak za "Nezavisne" izjavio da se na prošlim izborima izjasnio kao "ostali", ali da ima i drugu mogućnost da se izjasni kao Srbin, te mu je to i stajalo kao kandidatu za ministra.

OSTALI: "Kako to ne bi bio kamen spoticanja, na sjednici Predsjedništva DF-a rekao sam da kod mog imena stoji da se izjašnjavam kao ostali kako ne bismo blokirali vlast u FBiH", rekao je Mandilović i dodao da je, što se tiče Vlade FBiH, DF učinio ono što je do ove stranke, te da je sad sve ostalo na liderima SDA i HDZ BiH, Izetbegoviću i Čoviću.

Marinko Čavara, predsjednik FBiH, rekao je u petak za "Nezavisne" da je ovo pozitivan pomak, te da još ostaje da DF imenuje zamjenika premijera Vlade FBiH iz reda Srba, jer sad to ne može biti predloženi Mandilović, pošto se izjašnjava kao ostali, kao i da DF dostavi spisak kandidata i napismeno njihovo izjašnjenje o nacionalnom opredjeljenju.

DF će umjesto Mandilovića za mjesto zamjenika premijera morati da bira između Snježane Soldat, koja je predložena za ministricu za okoliš i turizam, i Aleksandra Remetića, koji je kandidovan za ministra trgovine.

Čavara je u petak prokomentarisao i novi zahtjev DF-a da u isti dan i sat budu formirani Vlada FBiH i Vijeće ministara BiH, rekavši da ga to čudi, jer su u ovoj stranci drugačije govorili i nisu htjeli ništa uvjetovati.

"Teško da može doći do formiranja i Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH u isti sat, ali nije isključeno da ipak bude sve završeno", rekao je Čavara.

Brzina

Posao SIPA uključuje sigurnosne provjere u kojima se prikupljaju podaci većeg broja institucija, a prethodna iskustva pokazala su da se brzina provjera Centralne izborne komisije BiH i SIPA ne može porediti. Naime, provjere SIPA obično traju duže jer se obavljaju na više nivoa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije