BiH

Incko: Članstvo BiH u EU nema alternativu

Incko: Članstvo BiH u EU nema alternativu
Foto: OHR | Incko: Članstvo BiH u EU nema alternativu

SARAJEVO - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je danas u Sarajevu da je čvrsto uvjeren da članstvo BiH u EU nema alternativu, te da, u tom pogledu, pozdravlja novu strategiju Unije za zapadni Balkan, kojom je ponovo potvrđena njena privrženost regionu i BiH.

Incko je tokom susreta sa delegacijom Finske koju je predvodio državni sekretar Ministarstva inostranih poslova Peter Stenlundon, rekao da BiH mora i dalje održavati fokus na programima pristupa EU i NATO, te da je u tu svrhu neophodno ubrzati reforme, saopšteno je iz OHR-a.

On je finsku delegaciju informisao o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u zemlji, predočivši im izazove koji stoje pred BiH, saopšteno je iz kancelarije visokog predstavnika.

Incko je naglasio i potrebu da se postigne sporazum o izbornoj reformi koja je potrebna za nesmetano sprovođenje izbora u ovoj godini i nesmetanu primjenu izbornih rezultata.

"Međunarodna zajednica ima jedinstven stav da akteri u BiH treba da odustanu od maksimalističkih stavova i da se u dobroj vjeri angažuju na pronalasku kompromisnog rješenja. OHR je spreman da pruži pomoć i nudi svoju tehničku i pravnu ekspertizu kao podršku posredničkim naporima koje predvode EU i SAD", istakao je Incko.

Tokom susreta Incko je naglasio da je vladavina prava još jedno ključno pitanje gdje BiH treba da načini napredak, što je uz borbu protiv korupcije, od suštinskog značaja za političku stabilnost i ekonomski razvoj koji su BiH krajnje potrebni.

 

OHR i šira međunarodna zajednica i dalje ostaju privrženi BiH i nastaviće pružati podršku stabilnosti i demokratskom napretku na njenom evroatlantskom putu", naglasio je Incko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije