BiH

Incko: Moramo snažnije insistirati da se evropske vrijednosti njeguju i u BiH

Incko: Moramo snažnije insistirati da se evropske vrijednosti njeguju i u BiH
Foto: N.N. | Incko: Moramo snažnije insistirati da se evropske vrijednosti njeguju i u BiH

SARAJEVO - Mir je više od pukog odsustva rata, rekao je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko na konferenciji o budućnosti BiH upriličenoj na Univerzitetu u Oxfordu ocjenjujući da osiguranje trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta koji će omogućiti građanima da žive dostojanstveno zahtijeva fundamentalne političke promjene.

Dodao je da lideri trebaju prestati živjeti u prošlosti i da umjesto toga trebaju odlučno krenuti ka budućnosti, navodeći da su proaktivni angažman međunarodne zajednice i saradnja sa izabranim političarima doveli do izuzetnog napretka u prvih deset godina nakon Dejtona.

“Postoji prilika da se vratimo ovom proaktivnom pristupu”, naglasio je, dodajući da je moguće ostvariti pozitivne promjene ako bh. lideri budu imali obavezu da ispunjavaju obećanja koja daju, ali i takođe međunarodna zajednica bi "trebala biti spremna i da detaljnije definiše reforme koje su potrebne da ova zemlja krene naprijed".

Pomaci su prijeko potrebni, istakao je, da bi se podržao pravosudni sistem u cilju osnaživanja borbe protiv korupcije i uklanjanja ustavnih anomalija u izbornom sistemu.

“Mi kao međunarodna zajednica ne bismo trebali imati dvostruke standarde. Moramo snažnije insistirati na tome da se evropske vrijednosti koje smatramo ključnim za naša demokratska društva njeguju i u BiH”, stav je visokog predstavnika u BiH.

Sugerisao je da bi usklađivanje ciklusa održavanja opštinskih i opštih izbora moglo povećati izlaznost i ojačati stabilnost, a progresivniji pristup u oblasti obrazovne politike mogao bi smanjiti podjele unutar zajednica među budućim generacijama.

Incko je odao priznanje za nepokolebljiv angažman i impresivan doprinos koje je Ujedinjeno Kraljevstvo dalo i koje i dalje daje miru u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije