BiH

Incko: Napadi na povratnike ne smiju dobiti etničku dimenziju

Incko: Napadi na povratnike ne smiju dobiti etničku dimenziju
Incko: Napadi na povratnike ne smiju dobiti etničku dimenziju

SARAJEVO - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko poziva nadležne vlasti da učine sve da nedavni nasilni napadi u povratničkim naseljima u oba entiteta ne bi dobili etničku dimenziju, što bi moglo dovesti do porasta tenzija u zemlji i unutar ovih zajednica.

Osuđujući ova veoma ozbiljna nasilna djela, visoki predstavnik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su nadležne vlasti za provođenje zakona reagovale brzo i pronašle vjerovatne počinioce napada u Kozluku i Ratanju, saopšteno je iz OHR-a.

"Uvjeren sam da će pravne institucije ove zemlje sve počinioce takvih napada dovesti pred lice pravde i da će se ovom problemu posvetiti s ozbiljnošću koju on zaslužuje. Vlasti na svim nivoima i u oba entiteta moraju osigurati da svi građani mogu živjeti bez opasnosti od zlostavljanja, zastrašivanja, progona i diskriminacije. Računam i na građane ove zemlje, koji su u brojnim prilikama pokazali da mogu jačati toleranciju i dobrosusjedske odnose", rekao je Incko.

On od političkih predstavnika očekuje da konstruktivno reaguju, tako što će osuditi sve napade na povratnike ili na manjinske zajednice, nezavisno o njihovoj etničkoj pripadnosti, te da će se uzdržati od poteza i izjava koje bi mogle podići tenzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije