BiH

Incko: Neću se izvinjavati Dodiku i Ivaniću, sa mnom će morati da sarađuju (VIDEO)

Incko: Neću se izvinjavati Dodiku i Ivaniću, sa mnom će morati da sarađuju (VIDEO)
Incko: Neću se izvinjavati Dodiku i Ivaniću, sa mnom će morati da sarađuju (VIDEO)

SARAJEVO - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je večeras za TV1 da se neće izviniti zbog izjave u kojoj je Republiku Srpsku uporedio sa NDH.

"Ja se gospodinu Dodiku i gospodinu Ivaniću neću izvinjavati", rekao je Incko TV 1, navodeći da je njegova izjava izvučena iz konteksta.

Komentarišući odluku Vlade Srpske o prekidu komunikacije sa visokim predstavnikom, Incko je naveo da je "Dejton veoma jasan, da on predviđa da su sve institucije obavezne da sarađuju sa Kancelarijom visokog predstavnika" i da je ta "saradnja obaveza entiteta".

Incko je povodom obilježavanja Dana Republike u RS, 9. januara, ranje izjavio da bi nekom moglo da padne na pamet da obeležava dan kada je osnovana zločinačka NDH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je tada da ne vidi razlog da kao član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske nastavi komunikaciju sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom, ukoliko se on ne izvini za izjavu u kojoj je u isti kontekst stavio Republiku Srpsku i NDH.

"Inckova izjava jedna je od najgnusnijih koje smo mogli da čujemo od osobe koja predstavlja međunarodnu zajednicu u BiH", rekao je Ivanić tada i istakao da je zadatak visokog predstavnika da čuva Dejtonski mirovni sporazum, time i Republiku Srpsku, a ne da je poredi sa NDH.

Navodeći da bi visoki predstavnik trebalo da čuva mir, Ivanić je konstatovao da se Incko ovakvom izjavom samo pridružio salvi ružnih riječi koje su proteklih dana mogle da se pročitaju uglavnom na bošnjačkim portalima i društvenim mrežama.

S druge strane, predssednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da ne očekuje da se Valentin Incko, visoki predstavnik BiH izvini Republici Srpskoj.

"Ne očekujem da se Incko izvini Republici Srpskoj. On se dodvorava Bošnjacima, nevažna je politička figura. Treba pogledati gdje su mu bili preci u Drugom svjetskom ratu, pa ćete razumjeti njegove simpatije", rekao je Dodik.

I Vlada Republike Srpske je saopštila da prekida komunikaciju sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom, sve dok se ne izvini zbog skandalozne izjave u kojoj je poredio Dan RS sa NDH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije