BiH

Incko: Suverenitet BiH ne može biti predmet rasprave

Incko: Suverenitet BiH ne može biti predmet rasprave
Foto: Ilustracija | Incko: Suverenitet BiH ne može biti predmet rasprave

SARAJEVO - Visoki predstavnik Valentin Incko izrazio je zabrinutost zbog, kako kaže, nedavnih razdornih izjava pojedinih visokorangiranih političkih i institucionalnih lidera koje podsjećaju stanovnike Bosne i Hercegovine na tragične sukobe iz devedesetih, i koje nisu u skladu sa dugoročnim naporima na promociji mira, stabilnosti i prosperiteta Bosne i Hercegovine.

"Takva ratnohuškačka retorika je potpuno neprihvatljiva u kontekstu Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Incko, saopšteno je iz OHR-a.

Incko kaže da je Bosna i Hercegovina jedinstvena, suverena zemlja koja se sastoji iz dva entiteta i dodaje da "entiteti nemaju pravo da se otcijepe od Bosne i Hercegovine i u pravnom smislu postoje isključivo temeljem Ustava BiH".

"Suverenitet i teritorijalni integritet  Bosne i Hercegovine zagarantovan je međunarodnim pravom i ne može biti predmet rasprave. Sve stranke moraju poštivati institucije Bosne i Hercegovine te im omogućiti da neometano djeluju i donose odluke. Potezi stranaka koji bi paralizovali institucije Bosne i Hercegovine su neprihvatljivi, budući da državne institucije moraju biti u mogućnosti da provode svoj mandat u skladu sa Ustavom BiH", dodao je Incko.

On je pozvao sve nosioce javnih funkcija da odbace neodgovornu retoriku i da  umjesto toga intenziviraju napore na poboljšanje rada institucija na svim nivoima vlasti, a u korist svih građana Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije