BiH

Incko razočaran što se rukovodstvo RS opredijelilo da krši vladavinu prava

Incko razočaran što se rukovodstvo RS opredijelilo da krši vladavinu prava
Incko razočaran što se rukovodstvo RS opredijelilo da krši vladavinu prava

SARAJEVO - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ohrabren je činjenicom da je 25. septembar prošao bez incidenata i da je prevladao mir, saopšteno je danas iz OHR-a.

Incko je pozvao političke aktere na svim stranama da se uzdrže od agresivne retorike i retorike koja vodi daljim podjelama i da se posvete procesu pridruživanja EU.

"Referendum je održan u jednom dijelu zemlje, ali građani i njihovi lideri i dalje su suočeni sa istim osnovnim pitanjem – kako poboljšati život građana. U prošli utorak je EU ponudila BiH šansu da zajedničkim naporima krene za svojim susjedima putem ka većoj stabilnosti i prosperitetu. To mora biti u fokusu", naglasio je on.

Prema njegovim riječima, referendum o Danu Republike Srpske nema zakonske osnove budući da se njime direktno krši odluka Ustavnog suda BiH, te stoga on predstavlja osporavanje Ustavnog suda BiH, njegove odluke, ustavnog okvira zemlje i vladavine prava u BiH.

"Razočaran sam što se rukovodstvo Republike Srpske, umjesto da se fokusira na otvaranje radnih mjesta, poboljšanje usluga i borbu protiv korupcije, opredijelilo da krši vladavinu prava i vodi Republiku Srpsku i njene građane dalje od reformi, a prema izolaciji", naveo je Incko.

U saopštenju se navodi da vlasti Republike Srpske moraju provesti odluku Ustavnog suda BiH iz novembra 2015. godine što je prije moguće, tako što će uskladiti Zakon o praznicima Republike Srpske sa odlukom Ustavnog suda.

Međunarodna zajednica zadržava instrumente za osiguranje provođenja Mirovnog sporazuma.

U predstojećem periodu visoki predstavnik obaviće konsultacije sa širom međunarodnom zajednicom o koracima koji slijede, a o ovom pitanju izvijestiće i Savjet bezbjednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije