BiH

Incko sa Grabar-Kitarović: Hrvatska važan trgovinski partner

Incko sa Grabar-Kitarović: Hrvatska važan trgovinski partner
Foto: Anadolija | Incko sa Grabar-Kiatrović: Hrvatska važan trgovinski partner

SARAJEVO - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko sastao se danas s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović u Sarajevu, a kako je nakon razgovora ispričao predstavnicima medija, govora je bilo i izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

On je javnost upoznao s rezultatima sastanka, a istakao je važnost Hrvatske u ekonomskoj razmjeni s Bosnom i Hercegovinom.

''Jedan od najvažnijih trgovinskih partnera BiH. Što se tiče Izbornog zakona, mi smo informisali predsjedicu da su Evropska zajednica i Amerika vodeći u razgovorima sa strankama, ali i OHR. Čovjek koji je pisao izborni takođe je iz OHR-a, iz Belgije. On će nastaviti razgovore i iduće nedjelje, uključeni smo i mi'', rekao je Incko.

Naglasio je da postoje neke moguće opcije i da je svjestan da niko neće biti potpuno zadovoljan.

''Izradili smo neke moguće opcije, ali još je rano da bi se o tome pričalo. Kod rezultata, niko neće biti potpuno zadovoljan. Implementacija slučaja Ljubić je veoma hitna kako bi se mogli održati izbori. Izbori se moraju održati u oktobru ove godine'', ispričao je Incko.

Ocijenio je da predsjednica Hrvatske želi rješenje ovog problema zbog stabilnosti u cijelom regionu.

''Mislim da čiste unutrašnje politike nema. Siguran sam da je predsjednici stalo da dođe do rješenja zbog stabilnosti. Mislim da će ona podržati svaki zdravi kompromis u tom smislu'', naglasio je on.

Predsjednica Hrvatske posjetu Bosni i Hercegovini nastavlja danas, a za sutra su predviđeni novi sastanci. Ona je, podsjećamo, danas razgovarala sa članovima Predsjedništva BiH.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije