BiH

Incko traži izmjenu Ustava BiH i preuređenje države?

Incko traži izmjenu Ustava BiH i preuređenje države?
Incko traži izmjenu Ustava BiH i preuređenje države?

BANJALUKA - Specijalni izvještaj visokog predstavnika Valentina Incka Savjetu bezbjednosti (SB) UN-a sačinjen je kako bi u UN-u dobio podršku za prekompoziciju BiH kroz izmjenu Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji predstavlja Ustav BiH, rekao je "Nezavisnim novinama" diplomatski izvor koji je proučio dokumente.

Prema ovim informacijama, Incko želi iskoristiti pripreme RS za referendum kao dokaz da je RS protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da je potrebno radikalno izmijeniti Ustav BiH na štetu Republike Srpske.

"Očigledno se želi postići uvjerenje kod zemalja članica SB UN-a, od kojih većina dobronamjernih zaista misli da je OHR po odredbama Dejtonskog sporazuma ovlašten da nameće zakone, da je Aneks 4 smetnja za funkcionisanje države. Ne treba posebno isticati koliko je takvo nastojanje opasno za RS i BiH", rekao je naš izvor.

Prema njegovim informacijama, u cijelu priču uključen je i lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, koji je međunarodnu zajednicu uslovio potrebom promjene Ustava kako bi pristao na formiranje vlasti na državnom nivou.

"Nezavisne" su u posjedu specijalnog izvještaja Incka, koji u osnovi pokušava ubijediti zemlje članice SB-a da RS kroz nedavne zaključke Narodne skupštine RS o odlukama visokih predstavnika i radu Suda i Tužilaštva BiH djeluje antiustavno i antidejtonski s namjerom da dovede do raspada BiH. Naime, Incko navodi da namjere RS treba sagledati u širem kontekstu "institucija RS, posebno njenog predsjednika, koje neprestano otvoreno dovode u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet BiH".

"Jako je interesantno da je Incko ovaj izvještaj dostavio samo nekoliko dana prije debate o BiH u SB, što nije nimalo slučajno, jer Srbima ne ostavlja vremena da se adekvatno pripreme i ambasadorima obrazlože svoje argumente", rekao je ovaj izvor.

U svom specijalnom izvještaju koji će podnijeti 9. maja Incko želi ubijediti ambasadore da su upravo nametnute odluke visokih predstavnika ključne za funkcionisanje BiH.

"Visoki predstavnik donio je značajni broj odluka i zakona koji su ključni za BiH, kao što su zastava, himna, državljanstvo i putne isprave, kao i uspostava Državne granične službe, uspostava Državnog zavoda za statistiku i ključne promjene u Savjetu ministara BiH, da napomenemo samo neke", navodi se u izvještaju.

Međutim, naš izvor tvrdi da se ovdje radi o zamjeni teza, jer umjesto da nefunkcionalnost države traži upravo u nastojanjima da Dejton bude promijenjen nametanjem zakona, odluka i institucija koje ne postoje u Dejtonskom sporazumu, Incko krivicu pokušava svaliti na RS, koja želi da ospori nametnute odluke za koje visoki predstavnik nije imao mandat da ih nameće.

"Nastupom će visoki predstavnik očigledno pokušati da ubijedi predstavnike država u UN-u da RS ruši i ugrožava ustavni poredak, jer dobro zna da su oni najosjetljiviji kada se pojave takve tvrdnje", rekao je naš izvor.

U svom izvještaju visoki predstavnik ističe da su nedavne odluke parlamenta RS antidejtonske, te da predstavljaju najozbiljnije kršenje Dejtonskog sporazuma otkad je ovaj dokument potpisan. Incko ističe da zaključci Narodne skupštine RS direktno izazivaju autoritet visokog predstavnika, te da odbacuju autoritet Ustavnog suda BiH.

"Štaviše, zaključcima se kategorički odbacuje autoritet i nadležnosti državnih pravosudnih institucija na teritoriji RS i podriva uloga Parlamentarne skupštine BiH da donosi zakone koji se odnose na ove institucije. Zaključci kao takvi prijete da potkopaju cijeli ustavni sistem o raspodjeli nadležnosti između države i entiteta kako ih propisuje Ustav BiH i interpretira Ustavni sud BiH kroz svoje odluke", navodi se u izvještaju. Kao zaključak, navodi se da ova aktivnost NS RS "formalno zanemaruje i odbacuje principe uspostavljene pod Aneksom 10 i Aneksom 4 Dejtonskog sporazuma".

Govoreći o referendumu, za koji se kaže da će biti održan 12. juna ili nešto kasnije, ističe se da će rezultati biti obavezujući za NS RS, podsjećajući na riječi predsjednika RS da će "odbiti sve antidejtonske i neustavne odluke i zakone koje je nametnuo visoki predstavnik".

"Bilo kakav referendum koji ulazi u ili izaziva kompetencije Dejtonskog sporazuma predstavlja temeljno kršenje tog sporazuma. Pravno gledano, status i ovlaštenja visokog predstavnika proističu iz Dejtonskog sporazuma i međunarodnog prava, što ne potpada pod nadležnosti RS. Iz toga proističe da RS ne može usvajati zakone koji regulišu tu materiju, uključujući i referendum", navodi Incko.

Pored specijalnog, Incko će podnijeti i redovni izvještaj od oktobra 2010. do sredine aprila 2011. godine, u kojem za zastoj BiH na putu ka evroatlantskim integracijama i formiranju vlasti u BiH krivi RS za "pozivanje na raspad države" i Hrvate za "kršenje zakona FBiH" u vezi s izborom delegata u Domu naroda, kao i za "pozivanje na stvaranje hrvatske federalne jedinice" i sazivanje Hrvatskog narodnog sabora, dok bošnjačke političare ne spominje u negativnom kontekstu.

Incko Redovni izvještaj započinje konstatacijom da ništa nije urađeno na ispunjavanju uslova 5+2 za zatvaranje OHR-a, niti na ključnim reformama za put BiH ka EU i NATO-u.

"Vlasti RS su otvoreno pozivale na raspad države, dovodeći u pitanje integritet i suverenitet BiH, pobijajući legitimitet Ustavnog suda BiH i drugih državnih institucija. I neki drugi politički lideri u RS su često dovodili u pitanje održivost BiH. Ti isti politički lideri nastavljaju da dovode u pitanje presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kao i odluke Međunarodnog suda pravde (ICJ) koji su kvalifikovali masakr Bošnjaka u Srebrenici kao genocid", navodi se u izvještaju.

Incko navodi da su dva HDZ-a, kršeći Ustav Federacije, spriječila formiranje Doma naroda FBiH blokirajući izbore delegata iz hrvatskih većinskih kantonalnih skupština.

"Ovo je imalo za posljedicu neblagovremeno formiranje vlasti u FBiH, koja je formirana tek marta 2011. godine. Takođe, mnoge vitalne funkcije u FBiH ostale su nepopunjene zbog sukoba oko etničkog predstavljanja u ovim institucijama", navodi se u izvještaju i konstatuje da nema napretka ka formiranju vlasti BiH.

Jedina pohvala

Jedina pohvala na račun RS u izvještaju Valentina Incka odnosi se na Brčko distrkt, u kojoj se navodi da se RS povinovala odluci visokog predstavnika od 18. septembra 2009. godine, kada je riječ o snabdijevanju distrikta strujom, ali nije propustio priliku da kritikuje RS.

"Ipak, RS nastavlja da šalje signale koji dovode u pitanje njihove obaveze prema temeljnim odredbama Konačne odluke o Brčkom", naveo je Incko. Ono što je zabrinjavajuće, prema njegovom mišljenju, jeste da RS još koristi zvanične mape koje definišu RS granicu koja ide duž međuentitetske linije razdvajanja kroz Brčko.

"Do danas vlasti RS nisu dale garancije da će RS poštovati Aneks dva Dejtonskog sporazuma kao i sve aspekte Konačne odluke za Brčko. Sa druge strane, FBiH je dala te garancije početkom 2011. godine", navodi se u Inckovom izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije