BiH

Incku smeta dodjela povelja u parlamentu Srpske

Incku smeta dodjela povelja u parlamentu Srpske
Incku smeta dodjela povelja u parlamentu Srpske

SARAJEVO - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko osudio je dodjelu povelja u Narodnoj skupštini Republike Srpske licima optuženim i osuđenim za ratne zločine, tvrdeći da to, kako kaže, predstavlja neprihvatljivu praksu u modernom i civilizovanom svijetu.

"Glorifikovanjem ratnih zločinaca, vlasti Republike Srpske su propustile priliku da Srpsku predstave kao politički zreo, moderan i progresivan entitet za sve konstitutivne narode i građane", mišljenja je Incko.

U saopštenju iz OHR-a navodi se da visoki predstavnik smatra da ove aktivnosti vlasti u Republici Srpskoj nisu u skladu sa njihovim obavezama prema Opštem okvirnom sporazumu za mir, a koje uključuju promovisanje mira, tolerancije i pomirenja, ali i stvaranje političkih, ekonomskih i socijalnih uslova za održiv povratak izbjeglica i raseljenih lica.

Prema njegovom mišljenju, Narodna skupština Republike Srpske i predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović sami sebe su pozicionirali izvan dometa evropskih i civilizacijskih vrijednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije