BiH

Inicijativa da pjesma "Zemljo moja" postane nova himna BiH

Inicijativa da pjesma "Zemljo moja" postane nova himna BiH
Inicijativa da pjesma "Zemljo moja" postane nova himna BiH

PRIJEDOR - Panevropska unija Bosne i Hercegovine i službeno će pokrenuti inicijativu da pjesma "Zemljo moja" postane nova himna Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Press službe Panevropske unije BiH.

"Mislim da ne postoji niko u Bosni i Hercegovini ko ne pozna ovu prelijepu pjesmu koju je napisao Kemal Monteno, a kojom su se sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća proslavili grupa 'Ambasadori' i Ismeta Dervoz, tada Krvavac. Tekst je potpuno neutralan, jer pjeva o ljubavi čovjeka prema domovini i po tome je univerzalan, tako da kao takav mogu svi prihvatiti. Melodije, istina za volju, nema klasičnu formu himne, ali to ne treba smetati", rekao je Vanja Gavran, predsjednik Panevropske unije BiH.

"Bosna i Hercegovine je posebna zemlja, zašto ne bi imala i posebnu i jedinstvenu himnu. Uostalom, uz dobar aranžman i simfonijsku izvedbu mislim da se i taj 'nedostatak' može ukloniti. Svi govore kako smo sada na prekretnici prema boljem. Evo, neka ovo bude neki dobar početak na kojem se može pokazati opredijeljenost da svi zajedno gradimo sretniju budućnost. Ne treba zaboraviti da aktuelnu himnu nisu usvojili predstavnici vlasti, već je himna, ako mogu grubo reći, nametnuta. Već godinama se pokušava osmisliti tekst za sadašnju himnu, ali bezuspješno. Dakle, evo prilike da bh. političari izglasaju zajednički novu himnu, koja će i na taj način biti i bolje prihvaćena", kazao je Gavran, dodajući kako će ovu inicijativu uputiti prije svega Parlamentarnoj skupštini BiH, čim bude konstituiran novi saziv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije