BiH

Intervju s kandidatima za direktora FUP-a 18. novembra

Intervju s kandidatima za direktora FUP-a 18. novembra
Intervju s kandidatima za direktora FUP-a 18. novembra

SARAJEVO - Nezavisni odbor Parlamenta Federacije BiH juče je otvorio koverte s imenima devet kandidata koji su konkurisali na poziciju direktora Federalne uprave policije.

"Svi kandidati koji su konkurisali imaju sve potrebne kvalifikacije, svi su glavni inspektori, a Nezavisni odbor će za 18. novembar zakazati intervjuue sa svim kandidatima i vjerovatno odmah nakon toga donijeti odluku koji kandidat je najbolji i čije ime će poslati Vladi FBiH kako bi ona potvrdila izbor tog kandidata", rekao je Sead Selman, predsjednik Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH.

Pored Dragana Lukača, aktuelnog direktora FUP-a, na konkurs su se prijavili: Rasim Hadžić, glavni inspektor u FUP-u, Fahrudin Bećirović, inspektor u FUP-u i nekadašnji komesar policije ZDK, Mustafa Hujdurović, glavni inspektor u FUP-u, Ensad Korman, glavni inspektor u FUP-u i Lukačev zamjenik, Svevlad Hofman, glavni inspektor u Graničnoj policiji BiH, Marko Dominković, zaposlen u SIPA, Željko Ćorić, zaposlen u SIPA, i Robert Perić, glavni inspektor u DGS-u.

Selman je rekao da je, po pitanju dva zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, novom i starom, stav Nezavisnog odbora jasan i izričit, odnosno da je Odbor postupio u skladu s važećim zakonom, a to je stari zakon.

Dodao je da će Nezavisni odbor od devet kandidata izabrati jednog i najboljeg i da će taj prijedlog otići federalnom ministru unutrašnjih poslova, a potom Vladi.

"Ovaj posao će morati obaviti stari saziv Vlade FBiH, koji za to i ima mandat, jer novi neće biti formiran do početka decembra, kad aktuelnom direktoru FUP-a ističe mandat", rekao je Selman.

Po novom zakonu, Nezavisni odbor bi Vladi morao ponuditi tri kandidata i onda bi Vlada, umjesto Nezavisnog odbora, donijela odluku o najboljem.

Prvog oktobra raspisan je konkurs za izbor i imenovanje direktora Federalne uprave policije na osnovu Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH iz 2005. godine i otvoren je na rok od 15 dana. Istog dana predsjednik Federacije Živko Budimir konačno je potpisao ukaz o proglašenju novog zakona o unutrašnjim poslovima, koji je Parlament FBiH usvojio još u drugoj polovini jula 2014. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije